Danmark vært for møde om bekæmpelse af våbensmugling til Gaza

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Udenrigsministeriet bekræftede tirsdag, at København bliver vært for ekspertmøde om bekæmpelse af våbensmugling til Gaza.

Mødet med deltagelse af en mindre gruppe af lande med maritim ekspertise vil finde sted den 4. – 5. februar 2009 og sker på anmodning fra USA.

Ekspertmødet, der er arrangeret i tæt samarbejde med den amerikanske administration, vil søge at kortlægge problemstillingen omkring våbensmuglingen til Gaza, herunder de politiske, juridiske, diplomatiske og tekniske aspekter af mulige internationale bidrag til håndteringen heraf.

Der vil være fokus på de ruter, som våbnene følger fra oprindelseslandene frem til Gaza. Mødedeltagerne er USA, Canada, Storbritannien, Tyskland, Frankrig, Spanien, Italien, Nederlandene og Norge. Herudover forventes deltagelse af en række observatører.

I anledning af ekspertmødet udtaler udenrigsminister Per Stig Møller (K):

– Ekspertmødet er et væsentligt bidrag til fremme af det internationale samfunds samlede bestræbelser på at sikre en holdbar våbenhvile og forbedre situationen for civilbefolkningerne i området, herunder den nødlidende palæstinensiske befolkning i Gaza. Jeg er godt tilfreds med, at Danmark kan bidrage til dette arbejde ved at være vært for ekspertmødet om våbensmugling.

– Det er afgørende, at vi får genåbnet grænserne til Gaza. Der skal øjeblikkeligt være fuld adgang for humanitær bistand, og genopbygningen af Gaza skal påbegyndes. Det har Danmark og resten af det internationale samfund også klart sagt til Israel, og det vil vi blive ved med at presse på for.

– Samtidig er det vigtigt at sikre, at åbningen af grænserne ikke medfører, at befolkningen i Gaza endnu engang risikerer at blive taget som gidsel i nye blodige kamphandlinger startet af Hamas.

– En vedvarende åbning af grænserne til Gaza hænger derfor sammen med, at der bliver gjort en indsats for at hindre våbensmuglingen, så der f.eks. ikke kommer raketter ind, anfører udenrigsministeren og fortsætter:

– Men det er også klart, at de internationale bestræbelser på at støtte op om våbenhvilen og genoptagelse af fredsprocessen i sidste ende afhænger af, at parterne lever op til deres forpligtelser i Køreplan for Fred.

– Palæstinenserne må forsones og terroren må stoppe. Israel må sætte en stopper for bosættelser og fjerne vejspærringer. Alle må løfte deres del for at fastholde begge befolkningers tro på fredssporet, så vi kan få den to-statsløsning, som der må komme.

Læs mere på www.um.dk