Danmark var fjerdestørste kernebidragyder til WFP i 2013

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Under en tiendedel af budgettet i FNs fødevareorganisation består af midler, som organisationen selv kan bestemme over. Resten af midlerne er øremærkede. Danmark er blandt de lande, der giver det største bidrag af frie midler.

FNs Fødevareprogram – WFP – har netop udgivet rapporten ”WFP’s Use of Multilateral Funding 2013”.

Rapporten viser, at Danmark i 2013 var fjerde størst med vores kernebidrag på 185 mio. kroner eller ca. 33 mio. dollars til WFP, fortæller den danske ambassade i Rom fredag.

Danmark rangerer således over andre store donorlande som fx USA, Canada og Tyskland. De øvrige store kernebidragsydere i 2013 var Sverige, Nederlandene og Storbritannien i nævnte rækkefølge.

Når stater giver kernebidrag til en organisation som WFP, er der tale om ubundne midler. Det vil sige, at organisationen selv kan bestemme, hvordan og hvor pengene skal bruges.

I rapporten understreges vigtigheden af den slags bidrag, som gør det muligt for organisationen at reagere hurtigt, når uforudsete kriser opstår, samt indkøbe fødevarer på markedsmæssigt gunstige tidspunkter.

Danmark giver også øremærkede midler til WFP, f.eks. til ofrene for krisen i Syrien.

Det fremgår af rapporten at kun ni procent af organisationens budget dækkes af kernebidrag. Resten kommer ind som direkte bidrag til konkrete kriser.

Læs hele rapporten her (PDF, 16 sider).