Danmarks Indsamling er et tegn på danskernes interesse for u-landene

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Kommentar af Janice G. Førde, Kvindernes U-landsudvalg

Der er måske organisationer og danskere, der tænker: Skal der nu igen laves et stort show til fordel for projekter i udviklingslandene. Kvindernes U-landsudvalg (KULU) er ikke med i det kor.

KULU er glad for, at Danmarks Indsamling, der finder sted den 31. januar 2015 på DR1, er med til endnu engang at rette spotlightet på et uløst problem – nemlig at der stadig er behov for dansk udviklingsbistand, og at vi skal være os vores ansvar bevidst.

KULU, der er den eneste danske organisation, der udelukkende arbejder langsigtet for at fremme kvinders og pigers rettigheder i udviklingslande, er må desværre ikke være med i Danmarks Indsamlingen.

For lille til at være med

KULU og andre mindre, landsdækkende, udviklingsorganisationer, som laver et stykke gedigent samarbejde med partnere i udviklingslande, må nemlig ikke være med.

Når vi alligevel benytter lejligheden til at gøre opmærksom på Indsamlingen, er det for at sætte megafonen for munden og råbe højt:

Husk, at kvinder og piger skal have lige rettigheder og lige muligheder for at skabe sig en anstændig tilværelse; at de skal have ret til at bestemme over egen krop; og at de skal have ret til politisk medbestemmelse – fordi uden kvinders og pigers aktive deltagelse i udviklingsprocessen på lige fod med mænd og drenge, skabes der ingen bæredygtig udvikling.

Fødselsattester

I alt har 12 store organisationer formuleret 12 projekter, som vil gavne mange fattige mennesker, børn som gamle. KULU er glad for, at Danmarks Indsamlingen blandt andet fokuserer på børns manglende fødselsattester.

KULU har for egne indsamlede midler arbejdet med at skaffe fødselsattester og identitetspapirer til piger og kvinder i mange år – sammen med vores partner MUSONET i Mali.

Derfor ved vi, hvor vigtige disse officielle papirer er. Så hvis man vil støtte arbejdet med fødselsattester og identitetspapirer i Mali, er støtte til KULUs arbejde også en mulighed. Læs mere her: www.givenpigeret.

Oprigtig interesse hos danskerne

KULU mener, at Danmarks Indsamling vidner om en oprigtig interesse for udviklingslandene hos danskerne og håber, at interessen kan udbygges og skabe forståelse for, at en forudsætning for at få has på fattigdommen er, at kvinderne får lige rettigheder og muligheder på det politiske som økonomiske område. Det skulle nødigt være show det hele.

KULU ønsker alle en rigtig god Danmarks Indsamling 2015.

Vi håber også, at Danmarks Indsamling 2016 åbner op for, at mindre organisationer som KULU vil kunne modtage midler fra indsamlingen, så vi kan styrke vores vedvarende arbejde med at skabe bedre forhold for piger og kvinder i udviklingslandene.

God indsamling til os alle.

Janice G. Førde er forkvinde i organisationen Kvindernes U-landsudvalg

Kommentaren har også været bragt i Kristeligt Dagblad