Danmarks Indsamling: MS sætter fokus på Kenyas kvinder

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

MS deltager i DR’s store Danmarks Indsamling den 30. januar 2010, der i år har fokus på “Afrikas kvinder – Afrikas fremtid”. MS vil konkret bruge de indsamlede midler til at styrke kvinders politiske indflydelse og økonomiske muligheder i Kenya, skriver organisationen på sin hjemmeside tirsdag.

De fleste kenyanere er godt trætte af korrupte politikere og erhvervsledere, der ikke har blik for andet end magt og penge. Særligt tilsidesatte er kvinderne i et land, hvor 95 pct. af jorden ejes af mænd, og under 10 pct. af beslutningstagerne er kvinder. Derfor vil MS bruge pengene fra Danmarks Indsamling 2010 til at styrke kenyanske kvinder – økonomisk, politisk og socialt.

Kvindernes levevilkår skal forbedres, og ligestilling skal på dagsordenen. Ikke kun for deres egen skyld, men fordi stærkere kvinder også er nøglen til højere levestandard, mindre korruption og et mere demokratisk Kenya. Når kvinder ejer viden og penge, deler de typisk med andre. For kvinderne er viden om egne rettigheder og om de politiske mekanismer nøglen til umiddelbare forbedringer og reel indflydelse.

Derfor støtter MS, at op imod 5.000 kvinder uddannes i politiske og sociale rettigheder, især for at sikre adgang til vand, sundhed og uddannelse. Desuden støtter MS en mediekampagne om indflydelse til kvinder og oprettelse af kvindegrupper, der trænes i at kræve deres ret og i at tjene penge på en bæredygtig og uafhængig måde.

Over halvdelen af Kenyas kvinder og 80 pct. af husholdninger med en kvinde i spidsen lever under fattigdomsgrænsen. Det står værst til i landområderne, selv om 70 pct. af arbejdskraften i landbrugsproduktionen er kvinder.

På trods af gode intentioner og nationale målsætninger om ligestilling er Kenya et mandsdomineret og patriarkalsk samfund. De færreste politikere og erhvervsledere har reelt forsøgt at sikre mere indflydelse til kvinder. Fordomme mod kvindeligt lederskab, begrænsninger af kvinders rettigheder til jord, tidlige ægteskaber og kvindelig omskæring er blot nogle af de faktorer, der undertrykker kvinder.

MS samarbejder med 16 partnerorganisationer i Kenya og har udvalgt 5 af disse i forskellige distrikter i forbindelse med Danmarks Indsamling. Organisationen KCODA er en af dem. Hver organisationerne vil oprette en kvindegruppe og at træne ca. 1000 kvinder i at holde politikere og ledere ansvarlige samt motivere dem til at søge indflydelse og lederstillinger. Herudover vil grupperne få hjælp til at skabe bæredygtige indkomstgenererende aktiviteter.

Samtidig vil de lokale kvindegrupper blive kædet sammen med arbejdet i tre nationale kvindebevægelser, der står for at koordinere og øge det nationale fokus på ligestilling bl.a. igennem mediedebatter, kampagner og fortalervirksomhed, så projektet kan få effekt over hele landet.

Læs mere på ms.dk via nedenstående link.