Danmission er udvalgt som ny strategisk partnerorganisation under Udenrigsministeriets program ”Det Arabiske Initiativ” (DAI), som er en særlig bistandspulje for udvalgte arabiske lande. I forvejen er 10 andre organisationer udvalgt som strategiske partnere med en samlet årlig ramme på 275 mio. kr.
Den folkekirkelige organisation, der bl.a. arbejder med religionsdialog i Afrika, Asien og Mellemøsten, er udvalgt som strategisk partnerorganisation til at fremme interkulturel og interreligiøs dialog og forståelse i Mellemøsten, fremgår det af en pressemeddelelse fra Danmission tirsdag.
Som strategisk partnerorganisation skal Danmission bl.a. stå i spidsen for en særlig pulje kaldet Danmission fund for MENA-DK Interreligious Dialogue Initiatives.
Formålet med puljen er at bevilge penge til innovative og interreligiøse partnerskaber mellem Danmark og MENA-regionen (Mellemøsten og Nordafrika) såsom dialog mellem organisationer, religiøse grupper, kirker og moskeer.
Midler fra den særlige pulje er f.eks. bevilget til et samarbejde mellem Danske Kirkers Råd og Muslimernes Fællesråd, som i fællesskab skal arrangere internationale dialog-konferencer for religiøse ledere i både Danmark og Mellemøsten.
Modvirke dæmonisering
Dialogprojekterne i Mellemøsten har modtaget støtte fra DAI siden 2011, og som strategisk partner vil man forsat arbejde med religionsdialog i Egypten, Syrien og Libanon, hvor adskillelsen og hadet mellem religiøse grupper vokser.
Indsatsen, der f.eks. omfatter træningsprogrammer for meningsdannere, udvikling af undervisningsmateriale og et religiøst topmøde, er med til at dæmpe religiøse spændinger og konflikter i området og i stedet styrke forholdet med de religiøse grupper og ledere.
”Med den nye ramme fra Det Arabiske Initiativ har vi med den særlige pulje mulighed for at støtte projekter og partnerskaber, der vil tage fat på den interreligiøse dialog. Det er helt afgørende for fred og forsoning i Mellemøsten, at de religiøse ledere og aktører formår at tale sammen, at bruge hinanden positivt, og at de ikke dæmoniserer hinanden”, siger Danmissions regionale leder i Mellemøsten og Nordafrika, Birgitte Søgaard Lauta.
Dialog en del af løsningen
Efter de historiske omvæltninger i Mellemøsten og Nordafrika har dele af befolkningerne fået en tro på, at deres ønske om at leve i inkluderende samfund med retfærdighed og økonomisk udvikling er inden for rækkevide.
Religiøs dialog er en del af løsningen, når man skal fremme fred, aktivt medborgerskab og demokrati i Mellemøsten, mener Birgitte Søgaard Lauta, der ser den nye titel som partnerskabsorganisation, som en vigtig anerkendelse fra Udenrigsministeriet.
”I Danmark kan vi hente stor inspiration fra Mellemøsten. Danmissions deltagere møder gennem aktiviteterne stærke, kloge og engagerede folk, der stiller spørgsmålstegn også ved den danske måde at tænke på”.
“Vores egne udfordringer kommer i perspektiv, og vores selvopfattelse som inkluderende, sociale og dannede folk bliver udfordret. Det, synes jeg, er sundt, og deltagerne får nye kontakter og nye redskaber til at møde folk fra andre religioner og kulturer”, siger Birgitte Søgaard Lauta.
Mere om fonden for MENA-DK Interreligious Dialogue Initiatives på
http://danmission.dk/Projekter/Projektvisning.aspx?Action=1&NewsId=1321&M=NewsV2&PID=676
Yderligere oplysninger hos::
Regionsleder for Mellemøsten Birgitte Søgaard Lauta
Tlf: +961 76 063 593 og e-mail: [email protected]
Programkoordinator Jens Juul
Tlf.: 41 999 320 og e-mail: [email protected]