Dansk anti-torturcenter styrket ind i Gaza efter israelernes afgang

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Rehabiliterings- og Forskningscenteret for Torturofre (RCT) i København styrker samarbejdet med sin partner i Gaza efter den israelske tilbagetrækning, skriver RCT i en pressemelding mandag.

Med dansk støtte håber en palæstinensisk menneskeretsorganisation at udvikle sig til regionalt videnscenter for psykisk sundhed og menneskerettigheder. Samtidig hilses den israelske tilbagetrækning velkommen af lokale menneskeretsorganisationer.

-Trods de fortsat alvorlige økonomiske problemer og et styrket Hamas er der al mulig grund til at fejre den israelske tilbagetrækning fra Gaza. Men man må ikke glemme, at Israels kontrol med Gazas grænser og luftrum betyder, at Gaza fortsat er et fængsel. Hvor det tidligere var opdelt er det nu et, samlet fængsel, siger Eyad El Sarraj, stifter og leder af Gaza Community Mental Health Programme (GCMHP), der er RCTs samarbejdspartner.

– Selv om det ikke fra Sharons side var tænkt som et bidrag til fred, er det vigtigt at tilbagetrækningen udvikles til at blive et skridt til genoptagelse af fredsprocessen, siger El Sarraj, der er internationalt kendt for sit arbejde til fremme af menneskerettigheder.

Danske RCT har i 10 år samarbejdet med GCMHP om bl.a. rehabilitering af løsladte fanger fra de israelske fængsler, hvor der foregår tortur. For nyligt åbnedes en ny klinik i Deir El Balah, der sammen med de øvrige 4 klinikker i Gaza har gjort GCMHP til en af de mest respekterede menneskeretsorganisationer i Gaza.

GCMHP har i flere år arbejdet på at udvikle organisationen til at blive et regionalt center for viden og uddannelse om psykisk sundhed og menneskerettigheder – et arbejde, som havde dystre udsigter under den fortsatte besættelse, men som nu muligvis får en chance.

– Selv om Israels kontrol med grænserne – og dermed besættelsen – desværre lige nu ser ud til at ville fortsætte, er det vores håb, at det internationale samfund vil sikre friere ind – og udgang til Gaza, så vores partner reelt kan komme til at fungere som et regionalt center for viden og uddannelse om psykisk sundhed og menneskerettigheder, siger projektkoordinator i RCT, Søs Nissen.

RCT vil styrke indsatsen for at udvikle GCMHPs aktiviteter og rolle som videnscenter. I slutningen af september sender RCT en delegation til Gaza for at konkretisere det fremtidige samarbejde.

Yderligere oplysninger hos kommunikationskoordinator Tue Magnussen, RCT, tlf. 33 76 05 30 eller mobil 22 44 43 95.