Dansk-arabisk partnerskab sat på hård prøve i Yemen

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

De usikre forhold i Yemen på sydspidsen af Den arabiske Halvø har fået Udenrigs-ministeriet til at sende den danske rådgiver i hovedstaden Sana’a hjem og danske projektrejser sættes på vågeblus

Af Camilla Wass
Redaktør af Nyhedsbrevet om Det arabiske Initiativ (DAI)

Med sin kuffert rullende efter sig kommer Søren Skou Rasmussen ind ad døren. Hverdagen i Yemen er lagt på hylden; i starten af oktober fik Søren Skou Rasmussen besked fra Udenrigsministeriet om, at hans tid som dansk rådgiver i Yemens hovedstad Sana’a var forbi. Årsagen er den usikre sikkerhedssituation.

“På det seneste har sikkerheds-situationen i Yemen desværre udviklet sig negativt. Der har bl.a. været al Qaeda angreb på udenlandske interesser og flere tilfælde af kidnapninger af vesterlændinge. Hertil kommer, at kampene mellem regeringsstyrker og iransk-støttede huthi-oprørere i det nordlige Yemen for nylig er blusset op igen. På denne baggrund har jeg besluttet, at der er behov for en omlægning af det dansk-yemenitiske samarbejdsprogram.”

Sådan skrev udenrigsminister Per Stig Møller (K) til Folketingets Udenrigsudvalg i begyndelsen af oktober.

Beslutningen betyder, at projekterne under Det arabiske Initiativ i Yemen skal omformuleres, og at den danske rådgiver er kaldt hjem. Lige nu er Søren Skou Rasmussen på vej på ferie til Marokko, hvor han tager sig et pusterum, inden han i begyndelsen af det nye år starter i et nyt job som seniorrådgiver inden for lokaludvikling i Palæstina.

– Jeg nåede at være i Yemen som dansk rådgiver i 18 måneder. I den tid har jeg oplevet Yemen bevæge sig fra at være et land opfyldt af reformvenlighed til at være et land, hvor reformerne har fået lange udsigter. Yemen er under hårdt, hårdt pres fra flere forskellige fronter, fortæller han.

Reformer under pres

I 2008, da Søren Skou Rasmussen kom til Yemen, tiede våbnene. Stammekonflikten, som havde plaget landet gennem flere år, var sat i bero, og de stridende parter havde indgået våbenhvile.

Yemen var inde i donorvarmen; i 2006 mødtes regeringen med de store internationale bistandsydere i London, og her blev der givet håndslag på vidtrækkende udviklingshjælp.

Men senere er det gået ned ad bakke for det fattige land. I august blussede konflikten mellem huthi-oprørerne i nord og regeringen op igen. De sidste 2 måneder har regeringstropper gennemført massive bombetogter mod oprørerne, i området omkring Sa’adah, der ligger ca. 130 km fra Yemens hovedstad Sana’a.

Tusinder er drevet på flugt – ifølge FN er konflikten i fare for at udvikle sig til en humanitær katastrofe.

– Regeringen har mørkelagt krigen. Ingen journalister har adgang til krigsområderne, så det er svært at få et præcist overblik over, hvad der sker. Men det er ikke våben der mangler i Yemen, så situationen kommer let ud af kontrol, fortæller Søren Skou Rasmussen.

Konflikten kan desuden rumme er regional dimension, da der går rygter om, at Iran er indblandet. Oveni forsvinder olien og fattigdommen stiger: det skønnes, at omkring 35 procent af Yemens befolkning lever under fattigdomsgrænsen.

Nye udfordringer for DAI

Udenrigsministeriets beslutning om at trække Søren Skou Rasmussen hjem fra Yemen varsler nye tider for Det Arabiske Initiativ i landet. Arbejdsbesøg til Yemen bliver sat på vågeblus; i de kommende 1-1,5 år skal danske partnere skære antallet af projektrejser ned til et absolut minimum.

Dermed kommer den tætte partnerskabsmodel, der hidtil har været varemærket for Det arabiske Initiativ i Yemen, på prøve.

Yemen var det første land, der underskrev en aftale om et partnerskabsprogram under Det arabiske Initiativ. Det skete i december 2004, og de første projekter blev sat i søen i starten af 2005. Siden da har en bred vifte af samarbejdsprojekter slået rødder på yemenitisk grund.

Udenrigsministeriet er i disse dage i tæt dialog med de danske partnere om, hvad der skal ske med de mange programmer i Yemen. Som det ser ud nu, vil ganske få programaktiviteter blive udfaset, mens andre vil blive trukket over i regionale programmer, ligesom nye bilaterale initiativer skrinlægges indtil videre.

Danske partnere vil ikke svigte Yemen

Hos de danske partnere spores stærk interesse for at fortsætte aktiviteterne i den arabiske nation.

Kommunernes Landsforening (KL) har i flere år stået i spidsen for et decentraliseringsprogram i Yemen, og programkoordinator Holger Pyndt er ærgerlig over udviklingen.

– Når vi ikke kan rejse til Yemen, mister vi den tætte kontakt til vore partnere, og det er naturligvis ikke så godt. Men kernedele af projektet kan stadig gennemføres – og det er vigtigt, at yemenitterne ikke føler, vi svigter dem. I princippet synes jeg ikke, der er grund til, at vores program, som kun foregår i Sana’a, skal underlægges samme restriktioner som programmer med mere lokal tilknytning, siger han.

Trods de nye udfordringer forventer Holger Pyndt, at decentraliseringsprogrammet kan fortsætte i et godt spor. Nogle aktiviteter vil blive gennemført i Jordan, hvor Kommunernes Landsforening allerede kører et omfattende decentraliseringsprogram.

– Det er klart, at arbejdet bliver dyrere og mere besværligt. Det kan også være, at vi ender med at sende yemenitiske eksperter til Danmark – eller Uganda, hvor vi har arbejdet i 10 år. Det bliver en udfordring, men også lidt spændende, anfører Holger Pyndt.

Dansk Røde Kors har i flere år haft et tæt samarbejde med Yemens Røde Halvmåne, og også her er der stor interesse for at fortsætte aktiviteterne, fortæller Bjarke Skaaning Petersen, der er ansvarlig for programmet i Yemen.

– Det er vigtigt for os at bevare partnerskabet med Yemens Røde Halvmåne og støtte op om deres aktiviteter. Vi oplever lige nu, at vi som bevægelse kan gøre en stor forskel for ofrene på begge sider af konflikten. Men sikkerhedssituationen i Yemen er usikker og det er yderst svært at gennemføre monitoreringsbesøg i felten for de 2 danske udsendte i Sana’a, siger han.

Bjarke Skaaning Petersen vurderer, at der i fremtiden vil være en række møder, som må holdes i Danmark, og at det i øjeblikket ikke er muligt at gennemføre aktiviteter, hvor frivillige fra Danmark besøger Yemen.

International Media Support (IMS) fortæller, at man netop nu er i dialog med Udenrigsministeriet om, hvad der skal ske med det omfattende medieprogram i Yemen.

Fra Institut for Menneskerettigheder (IMS), der støtter et menneskeretsnetværk i Yemen og både samarbejder med civilsamfundet og menneskerettighedsministeriet, fortæller programansvarlig Lis Dhundale:

– I sommer holdt vi et møde i Jordan med vore yemenitiske partnere, og det stod klart for alle, at vi har et godt, solidt samarbejde, som ikke er afhængigt af, at vi som danske partnere kommer til Yemen. Vi har været i gang dernede siden 2007, så vi kender hinanden rigtig godt – og det er ikke noget problem for os at fortsætte som planlagt, siger hun.

Hun fortæller, at de yemenitiske partnere er en smule forundrede over meldingen fra Danmark.

– Partnerne har slet ikke udtrykt bekymring over situationen i Yemen. De fleste af vore aktiviteter er forankrede i og omkring hovedstaden Sana’a – og her er situationen ikke specielt slem. Når vi er rejst til Yemen, har vi også kun været i Sana’a. Foregår der aktiviteter ude i landet er det vore partnere, der rejser derud, siger hun.

Rådgiverkontoret fortsætter

Det danske rådgiverkontor i Sana’a kører fra nu af videre med en lokalansat rådgiver, Fatma Awadh, der har arbejdet tæt sammen med Søren Skou Rasmussen i Yemen. Samtidig flytter rådgiverkontoret over i EUs lokaler, hvor sikkerhedsforanstaltningerne er helt i top.

– Det danske rådgiverkontor har hidtil været en “løs fugl” i Sana’a, men jeg har heldigvis ikke følt mig truet, siger Søren Skou Rasmussen.

Han mener, at der stadig er stærkt behov for støtte til det pressede yemenitiske civilsamfund (folkelige organisationer).

– De har en kæmpe opgave foran sig. Så det vil være godt at koble de yemenitiske partnere op på regionale initiativer, når det giver mening. Men man kommer ikke uden om at lave nogle kompromiser. Kapacitetsopbygning foregår nu engang bedst på det sted, hvor kapaciteten skal opbygges, slår han fast.

Kilde: Nyhedsbrevet om Det arabiske Initiativ, udgave oktober 2009