Dansk bidrag til oprydning i pesticidlagre i Afrika

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Fattigdom og miljøproblemer er tæt forbundne og må løses i sammenhæng. Det var et af udenrigsminister Per Stig Møllers (K) budskaber til konferencen Global Conscience i København i maj.

Udenrigsministeren annoncerede ved samme lejlighed planerne om et dansk bidrag til oprydning i gamle pesticidlagre i Afrika. Lagrene forurener jord, vand, luft og fødevarer og er dermed til stor skade for sundhedstilstanden i mange afrikanske lande. Med U-landsstyrelsens tiltrædelse onsdag af et dansk bidrag på 15 mio. kr. er pengene klar til udbetaling og det internationale program – African Stockpiles Programme – forventes inden længe at gå i gang med oprydningen, skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse onsdag.

Programmet har til formål at rydde op i lagrene, bortskaffe affaldet på sikker vis og forebygge at nye lagre bygges op. Men kun i lande, der har ratificeret Stockholm-konventionen om modstandsdygtige organiske miljøgifte og dermed forpligtet sig til i fremtiden hverken at anvende disse miljøgifte eller handle med dem. Stockholm-konventionen omfatter foreløbig 12 af de miljøgifte, som ikke kan nedbrydes i naturen og derfor er til stor skade for natur og mennesker.

Bag ASP-programmet står en unik alliance af landene i Det ny afrikanske partnerskab for udvikling (NEPAD), internationale organisationer (bl.a. Verdensbanken, FNs Fødevare- og Landbrugsorganisation FAO og FNs Miljøprogram UNEP samt NGOer (Verdensnaturfonden WWF og det såkaldte Pesticide Action Network).

Dertil kommer – og det er nok så vigtigt – brancheorganisationen Crop Life International, som repræsenterer de kemikalieproducenter, der har accepteret at tage de kemikalierester tilbage, som kan spores til deres firmaer. Finansieringen af programmet kommer foreløbig fra den Globale Miljøfacilitet, EU-kommissionen og bilaterale donorer, herunder Danmark.

Yderligere oplysninger på programmets hjemmeside www.africastockpiles.org eller i Danidas kontor for miljø og bæredygtighed hos kontorchef Dan E. Frederiksen, tlf. 33 92 05 35.