Dansk erhvervsliv på spring i Irak efter Saddams tilfangetagelse

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Efter Saddam Husseins tilfangetagelse i weekenden er der fra såvel danske brancheorganisationer som fra verdens største leverandør af cementfabrikker, FLS Industries, store forventninger til, at der nu skabes så stor stabilitet i Irak, at der snart sker et gennembrud i arbejdet med at genopbygge den ødelagte infrastruktur og derefter opbygningen af et stort dansk eksportmarked. Det skriver dagbladet Børsen mandag.

Det kan ifølge markedschef i Dansk Industri, Peter Bo Andersen, let blive til danske ordrer og eksport på 2-3 milliarder kr., hvis forholdene normaliseres i et købedygtigt land med 20 mio. indbyggere. Sidste år eksporterede danske virksomheder for 300 mio. kr. til Irak.

Samtidig vurderer erhvervsspecialister overfor Børsen efter tilfangetagelsen af Saddam, at en dansk erhvervsdelegation sandsynligvis vil gæste Irak allerede i midten af januar. Det drejer sig om en delegation, som den 16. januar rejser til nabolandet Kuwait for at deltage i genopbygningskonferencen. “Rebuild Iraq 2004”.

Den nye situation åbner for, at delegationen bevæger sig på en kort rejse ind i det sydlige Irak under beskyttelse af det danske militærkontingent i Basra-regionen. Udenrigsministeriet, herunder Danmarsk Eksportråd, har hiditl anbefalet danske virksomheder at holde sig uden for Irak som følge af den meget skråbelige sikkerhedssituation.

Men i Dansk Industri håber man, at Saddams tilfangetagelse kan være med til at åbne for danske virksomheders muligheder for at rejse i Irak.

I FLS Industries siger formand Jørgen Worning til Børsens Espen Bull, at “det er da klart, at Irak vil få behov for en større cementindustri end landet har i dag, når landet skal bygges op, det tror jeg vil være til gavn for FLS”.

Det langsigtede mål for dansk eksport er at erobre markeder indenfor fødevarer, lægemidler, cement og maskinudstyr i Irak, skriver Børsen.