I slutningen af november er verdens øjne rettet mod Durban i Sydafrika og klimatopmødet COP17.
En af de store leverandører til konferencen er Randers-firmaet Phoenix Design Aid, der med ordren understreger, at danske virksomheder kan være konkurrencedygtige i Afrika og samtidig skabe vækst, skriver Randers kommune i en pressemeddelelse mandag.
Det begyndte i det små med grafisk design og trykning af tryksager. Men samarbejdet mellem den grafiske kommunikationsvirksomhed Phoenix Design Aid og Den Afrikanske Udviklingsbank (AFDB) har nu bogstaveligt talt udviklet sig til noget stort.
For når verdens øjne fra 28. november til 9. december 2011 retter sig mod Durban og FNs klimatopmøde, står Phoenix Design Aid bag en kæmpepavillon på 2.000 kvadratmeter med indbygget miniregnskov, konferencerum, cafeteria, mødelokaler og plads til daglig gennemgang af 4.000 mennesker.
Pavillonen skal sikre, at Den Afrikanske Udviklingsbank og Den Afrikanske Union får skabt kontakter og resultater på topmødet. Det danske firma, som i en længere årrække bl.a. stod for trykningen af Danidas tidsskrift “Udvikling”, fejede konkurrenter fra både Brasilien, Frankrig og Sydafrika af banen i kampen om den store million ordre.
Dansk koncept og design kombineret med sydafrikansk arbejdskraft
Phoenix Design Aid er historien om en dansk virksomhed, der har skabt forretning over hele verden og med succes i Afrika. Firmaet, der som den første grafiske virksomhed i verden er certificeret i social ansvarlighed, har blot 6 ansatte i Randers, men til gengæld et netværk på omkring 26 partnervirksomheder rundt om i verden.
– Man skal tænke på os som en arkitektvirksomhed på den måde, at vi styrer projekterne, men vores samarbejdspartnere udfører dem. Det betyder, at vi kan være konkurrencedygtige i både pris og kvalitet over hele verden. At vi kan vinde en ordre som denne er, fordi vi i kraft af vores netværk har kunnet kombinere dansk design med sydafrikansk arbejdskraft, siger Dennis Lundø Nielsen, direktør for Phoenix Design Aid.
Signal til andre virksomheder
Ifølge Kim Kofod, der er erhvervs- og udviklingschef i Randers Kommune, falder Phoenix Design Aids strategi i tråd med kommunens måde at tænke erhvervsudvikling.
– Phoenix Design Aid er et klokkeklart eksempel på en dansk virksomhed, der via partnerskaber og en bevidst strategi formår at skabe vækst og være konkurrencedygtige på det globale marked. Det er helt afgørende for væksten i Danmark, at virksomheder har et globalt udsyn, for der er et enormt stort vækstpotentiale – ikke mindst i Afrika, siger Kim Kofod.
Tirsdag den 25. oktober holder Randers Kommune netop en erhvervskonference under overskriften ”Partnerskaber for vækst” for at inspirere det lokale erhvervsliv til at tænke nyt i kampen for at skubbe gang i væksten igen.
Den finder sted kl. 12-18 på VIA Campus Randers, Jens Otto Krags Plads 3, 8900 Randers C.
– Det var en utrolig svær beslutning at sige ja til at byde på ordren, fordi opgaven lå på grænsen af, hvad vores netværk kunne klare. Hvis ikke vi vandt, kunne vi jo risikere at bruge en kvart million kroner på ingen ting. Men nu ved jeg, at vi kan løse den her slags opgaver, og jeg tror, at vi med Lars Jørgensen (senior projektleder, partner og projektstyrer på COP17-ordren red.) i front, vil komme til at løse flere af den her type projekter i fremtiden, siger Dennis Lundø Nielsen.
FAKTA
COP17 ordren
6 virksomheder i verden blev af den Afrikanske Udviklingsbank inviteret til at byde på den 2000 kvadratmeter store pavillon. Ud over Phoenix Design Aid var 3 sydafrikanske, en fransk og en brasiliansk med i opløbet. Ordren er på alt – dvs. både etablering, indretning og endda bespisning under selve konferencen.
Phoenix Design Aid har samarbejdet med flere partnere for at kunne byde på opgaven. Blandt de største virksomheder er det randrusianske arkitektfirma Caspersen & Krog og Randers Regnskov, ligesom der stadig forhandles med leverandører i Durban.
Etablering af pavillonen går i gang i denne uge.
Phoenix Design Aid blev etableret i 1998 og arbejder i særdeleshed med internationale og mellemstatslige organisationer, herunder FN- og EU-organisationer.