Dansk Flygtningehjælp: Lad os gå sammen og holde een stor årlig TV-indsamling – velvilje fra MS

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Kommunikationschef i Dansk Flygtningehjælp, Susse Marie Holst, slår onsdag i gratisavisen Urban til lyd for, at de danske u-landsorganisationer går sammen og laver en årlig fælles TV-indsamling.

Det sker på baggrund af beregninger, foretaget af Urban, der viser, at for hver gang, der blev samlet 4 kroner ind i 2006, brugte organisationerne i snit næsten en krone på at få pengene ind.

Susse Marie Holst henviser til Norge, hvor man går sammen om en enkelt stor årlig indsamling med flotte resultater til følge, og gør opmærksom på, at vi rent faktisk herhjemme kunne samle 40 mio. kr. ind til ofrene for tsunamien på en enkelt dag – i en samlet aktion.

Indsamlingsleder i Mellemfolkeligt Samvirke, Charlotte Dyhr, siger til Urban, at det er “en ide, man klart bør overveje”.

– Det er ikke i orden at bruge så meget på administration og derfor håber vi i løbet af nogle år at få omkostningerne ned på 10 procent af det indsamlede beløb, men der er da ingen tvivl om, at det ville være både lettere og billigere for alle at lave en fælles TV-indsamling, anfører hun.

Det var netop, hvad organisationerne gjorde i maj 2005 under konceptet “DM i Landsindsamling”. Her kunne man efter en omfattende aktion fremvise et indsamlingsresultat på godt 38 millioner kr., som gik til at støtte millioner af afrikanske børn, der har mistet enten deres far eller mor på grund af krig eller aids.

– Det er kun 4 mio. kr. mindre, end hvad man samlede ind på den store TV-aften til støtte for flodbølgeofrene i Asien. Vi er jubellykkelige, sagde Benedicte Strøm, en af kampagnelederne bag landsindsamlingen, dengang.

– Det her viser, at man med stor succes kan samle ind også til “de stille katastrofer”, og det viser, at danskerne har masser af overskud til også at bekymre sig om Afrika, sagde kampagnelederen.

I stedet for at samle penge ind på den traditionelle måde, hvor indsamlere går fra dør til dør, havde arrangørerne bag “DM i Landsindsamling” fundet på en konkurrence i gavmildhed mellem Danmarks 5 nye regioner: Hovedstaden, Midtjylland, Nordjylland, Syddanmark og Sjælland. Her vandt Københavns-området stort.

Organisationerne har imidlertid siden selv fjernet grundlaget for “DM i Landsindsamling”, som blev udtænkt af den dav. leder af Indsamlingsorganisationernes brancheorgan, ISOBRO, Flemming Kofod-Svendsen, idet de ganske enkelt ikke ønskede at fortsætte konceptet.

I stedet har der udviklet sig et veritabelt indsamlingskapløb mellem NGOerne om, hvem der kan samle flest penge ind. Det er sket med henvisning til VK-regeringens nye krav om stigende egenfinansiering af deres projekter.

Resultatet er ifølge ISOBRO, at Dansk Røde Kors, Folkekirkens Nødhjælp, Red Barnet, Dansk Flygtningehjælp, Mellemfolkeligt Samvirke, IBIS og CARE Danmark nok har hentet tilsammen knap 60 mio. kr. hjem hos danskerne.

Men de 7 organisationers 6 landsindsamlinger (CARE og IBIS samlede ind sammen) har samtidig kostet over 14 mio. kr. at gennemføre.