Dansk Folkehjælp hjælper flygtninge i Danmark og Serbien

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Myndigheder og Lolland og Guldborgsund Kommune har bedt om, at Dansk Folkehjælp og Røde Kors forestår modtagelse af flygtninge i Rødbyhavn.

Konkret er der indgået aftale om, at Dansk Folkehjælp assisterer med modtagelse, behandling og indkvartering af op mod 500 flygtninge på Havneskolen i Rødbyhavn.

Dansk Folkehjælp stiller op mod 50 frivillige til rådighed for indsatsen, som efter aftale kan varsles med minimum 12 timer.

Indsatsen vil blandt andet bestå i modtagelse og førstehjælpsbehandling af flygtninge ved ankomst til modtagecentre i Rødbyhavn, skriver organisationen i en pressemeddelelse.

Første hold til Serbien i aften

Europa står i disse dage over for den største flygtningestrøm siden anden verdenskrig. I og omkring Europa er en række lande udfordret på at modtage et stort antal flygtninge som er på vej op igennem Europa, også Danmark.

Derfor har Dansk Folkehjælp også sendt et hold hjælpearbejdere til Serbien for at tilbyde førstehjælpsbehandling til nogle af de mange flygtninge, der er strandet i Serbien.

Det første hold fra katastrofeenheden flyver fra Kastrup Lufthavn onsdag aften kl. 19.30.

Serbien har alene indtil nu modtaget ca. 90.000 nye flygtninge siden årsskiftet, hvoraf størstedelen kommer fra det krigshærgede Syrien.

Flygtninge sover ude i Serbien

I disse dage ankommer hver dag flere tusinde nye flygtninge til Serbien, og kun få af disse forventes at kunne fortsætte deres rejse til et af EU’s medlemslande.

Situationen i Serbien gør, at flygtninge er tvunget til at tage ophold i offentlige parker, busser og togstationer, hvor de bl.a. modtager mad og vand fra humanitære organisationer og civilbefolkningen.

Betingelserne for flygtningene er barske, og efter mange måneders flugt har mange børn og voksne brug for behandling og psykosocial støtte, som de ikke kan få behandlet før de er registreret og anbragt i opsamlings- eller flygtningecentre.

Som følge af de barske måneder på flugt med stress og overnatning under åben himmel, er flygtningenes immunforsvar svækket og derved i høj grad modtagelige for sygdomme, ligesom en del har fået skader under rejsen.

Vejret ventes inden for de kommende uger at forandres, og det bliver gradvis koldere i Serbien.