Vi har modtaget:
Af bestyrelsen i Rådet for International Konfliktløsning (RIKO), 4. april 2011
Den internationale koalitions FN-baserede militære intervention i Libyen, nu under NATOs militære ledelse, var – i mangel af rettidigt forebyggende diplomati – blevet nødvendig og legitim for at beskytte civilbefolkningen imod Gadaffi-styrets overhængende trusler om omfattende voldelige overgreb (se RIKOs bestyrelses udtalelse d. 20. marts på www.riko.nu)
Men nu, hvor den militære intervention er gået ind i sin tredje uge, og den borgerkrigslignende situation i Libyen synes fastlåst, er der behov for en ny strategi.
Den internationale koalition bør, i samarbejde med de regionale organisationer, Den Arabiske Liga og Den Afrikanske Union, intensivere sine politisk-diplomatiske bestræbelser for at etablere våbenhvile mellem parterne og fremme en dialog og en politisk for-handlingsløsning, der kan indfri hele den libyske befolknings legitime krav og rettigheder, det overordnede formål med FNs Sikkerhedsråds resolution nr. 1973.
Det må hilses med tilfredshed, hvis koalitionens ledende magter i disse dage foretager underhåndsforhandlinger med Gadaffi-styrets repræsentanter, nuværende eller tidligere, med henblik på en sådan fredelig forhandlingsløsning, herunder en fleksibel løsning på Moamed Gadaffis personlige skæbne, som indebærer at han ikke længere spiller nogen politisk rolle i Libyen
Underhåndskontakter og -forhandlinger er imidlertid ikke tilstrækkelige for at sikre våbenhvile og en fredelig løsning med færrest mulige civile tab. Koalitionen bør derfor straks, og gerne på dansk initiativ, med tak tage imod den tyrkiske regerings stående tilbud om at optræde som mægler.
Som muslimsk NATO-land og anerkendt brobygger mellem den vestlige verden og den muslimske og den arabiske verden har tyrkiske ministre og diplomater, i samarbejde med andre regionale aktører, de bedste forudsætninger for denne opgave. Den tyrkiske regering havde allerede på et tidligt tidspunkt i konflikten direkte kontakter med begge konfliktparter i Libyen.
En model kunne være, at den tyrkiske regering, med mandat fra koalitionens magter, snarest sender sine repræsentanter til Libyen, hvor de sammen med den udpegede repræsentant for FNs generalsekretær og repræsentanter for de regionale organisationer mødes med repræsen-tanter for såvel Tripoli-styret som de Benghazi-baserede oprørere.
Målet må være at etablere en øjeblikkelig våbenhvile og derefter sondere mulighederne for en fredsløsning, som begge parter kan gå med til, og som bl.a. indebærer, at Gadaffi træder tilbage.
Fredsløsningen bør medføre dannelse af en national samlingsregering, som ikke domineres af nogen af de to aktuelt stridende parter, og som anerkendes af det internationale samfund.
Til sikring af våbenhvilen og de indgåede forhandlingsaftaler må der på fornyet mandat fra FNs Sikkerhedsråd snarest muligt indsættes en robust udrustet flernational FN-styrke, fortrinsvis bestående af soldater fra muslimske, arabiske og afrikanske lande, i Libyen.
Styrken bør hovedsagelig stationeres i et bælte i det centrale Libyen, således at den kan fungere som buffer mellem de to parter.
———-
Nedenstående medlemmer af RIKOs bestyrelse er villige til at uddybe artiklen:
Jørn Boye Nielsen: Undervist i konfliktløsning og international politik på Den Internationale Højskole fra 1988- 2008; skrevet kompendium: Introduktion til konfliktløsning; er i gang med en række artikler om internationale konflikter og deres løsning. Cand.scient.pol. Medlem af bestyrelsen for RIKO og FN-forbundet. ([email protected] Tlf: 29904512 / 49262596)
Gunnar Olesen: Chefkonsulent & international rådgiver. Ekstern lektor på Internationale Udviklingsstudier, RUC. Forfatter til bøger og evalueringsrapporter relateret til international udvikling.
([email protected], Tlf: 22445640 / 46384625)
Poul Villaume: Dr.phil. og professor i samtidshistorie ved Københavns Universitet. Har i over 25 år forsket i og skrevet om dansk udenrigspolitiks og international politiks historie især siden 1945, udgivet en række bøger herom, samt i mange år deltaget aktivt i den offentlige debat om disse emner.
([email protected] Tlf: 20646336 / 32844660)
Se også www.riko.nu