Chefen for Jydske Dragonregiment, oberst Kurt Mosgaard, Mønsted, fylder 50 lørdag den 18 december.
Oberster er der adskillige af i forsvaret, men ikke mange, der har så bred international erfaring som Kurt Mosgaard. Og slet ikke fra Afrika.
De afrikanske erfaringer fik Mosgaard gennem 3 år, hvor han var udlånt til Danida og forestod opbygningen af et regionalt fredsbevarende center i Zimbabwe under et dansk-støttet projekt til 19 mio. kr..
Som chefrådgiver på SADC Regional Peacekeeping Training Centre i Harare fra 1997 til 2000 lærte Mosgaard og andre nordiske officerer, de fleste danske, deres kolleger fra SADC-samarbejdets 14 medlemslande i det sydlige Afrika at holde de stridende parter i en konflikt adskilt.
Som han sagde i 1999 til et særnummer om Zimbabwe af Danidas tidsskrift “Udvikling”: – Soldaterne skal lære at løse FN-opgaver såsom at stå midt i en krigszone og kunne forhandle på alle niveauer – helt ned til en sag om en mand, der beskylder en anden for at have stjålet en ko.
– Observatørerne skal lære at iagttage forbrydelser i krigszoner; f.eks. at fastlå, hvorfra en mortergranat er affyret ved at studere det hul, den efterlader. Det kan give en korrekt rapportering opad i FN-systemet, så man kan reagere overfor synderen, sagde han.
Mosgaards kursister fik også at vide, hvordan de skulle håndtere civile organisationer og samarbejde med dem i nødhjælps- og katastrofesituationer. Et meget aktuelt emne netop i dag, da VK-regeringen ønsker et sådant langt tættere samarbejde, f.eks. i Irak og Afghanistan.
Baggrunden for Danidas engagement i fredsbevarelse i det sydlige Afrika var den enkle, at de sikre tabere i enhver konflikt altid er de fattigste, hvorfor behovet for en fredsbevarende styrke i det sydlige Afrika, skabt på lokal basis, var oplagt.
Mosgaard var sjældent rustet til sin afrikanske opgave fra tiden som stabschef for Den Danske Bataljon i Kroatien og Bosnien 1995-96. Mens han var dernede, blev bataljonen fanget i krydsilden mellem kroater og bosniske serbere under kroaternes angreb over Una-floden og 2 danske soldater mistede livet.
Efter årene i Zimbabwe kaldte NATOs hovedkvarter i Sarajevo (2000-2001) og posten som militærrådgiver for Danmarks faste mission ved FN i New York (2001-2003), hvorefter han blev chef for Jydske Dragonregiment.
Mosgaard kan regne med at fortsætte som chef for det nye og større Jydske Dragonregiment, der bliver resultatet af det seneste forsvarsforlig, men han får næppe lov til at blive i Holstebro frem til pensionen om 10 år, skriver Berlingske Tidende i sin fødselsdagsomtale.
Dertil er hans internationale erfaring for sjælden og værdifuld og Afrika er samtidig et sandsynligt operationsområde for danske soldater i de kommende år. Mon ikke det bliver til et gensyn med Kurt Mosgaard? spørger Berlingske.
I det private liv er Mosgaard løber og gennemførte sit seneste maraton i 2002. Han har erstattet militær og civil skydning på landsholdsniveau med jagt og fiskeri, og betegnes som en ægte jyde lige fra accenten til den sindige fremtræden.