Dansk glæde over, at Fredsprisen gik til Yunus og Grameen Banken

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) og Mellemfolkeligt Samvirke er begge glade for tildelingen af årets Fredspris til Muhammed Yunus og Grameen Banken i Bangladesh.

– Det tjener Nobelkomitéen til stor ære, at den endnu gang er med til at sætte den internationale dagsorden. Denne gang ved at drage en direkte parallel mellem fattige menneskers vilkår og fred og stabilitet i verden, siger Tørnæs i en udtalelse fredag.

– Grameen har været med til at hjælpe millioner af mennesker – og ikke mindst kvinder – til at finde en vej ud af fattigdommen. De har været en inspiration i hele den tredje verden, og overalt på kloden har Grameens idé og måde at arbejde på inspireret andre, siger udviklingsministeren og lægger til:

– Muhammad Yunus og Grameen Bankens arbejde er ikke kun vigtigt, fordi det giver folk økonomiske muligheder, som de ikke havde før. Grameens filosofi om “hjælp til selvhjælp” bygger på en tro på det enkelte menneskes værdighed og virkelyst og gør op med opfattelsen af fattige mennesker som hjælpeløse.

– Som udviklingsminister er jeg særlig glad for, at Grameens arbejde med ikke mindst kvinder bliver anerkendt. I regeringens udviklingspolitiske prioriteter (“Vilje til udvikling”), som jeg fremlagde for nylig er netop kvinders rolle i særligt fokus.

– En mindre fattig og en mere virkedygtig verden er også en fredeligere verden. Det er et af omdrejningspunkterne i den globaliseringsanalyse, jeg fremlagde torsdag sammen med udenrigsministeren – og det har været en rød tråd i regeringens udviklingspolitik siden 2002, afører Tørnæs.

Også Mellemfolkeligt Samvirke glæder sig over valget af årets prismodtagere, skriver MS-formand Søren Hougaard i en presseudtalelse fredag.

– Det er glædeligt, at Fredsprisen går til nogen, der har vist, at u-landenes fattigfolk kan gøre en positiv forskel, hvis de løfter i fællesskab, siger Søren Hougaard.

MS-formanden uddyber:

– For mange kom det vel som en overraskelse, at Yunus og Grameen Bank skulle have Nobels Fredspris – men for Mellemfolkeligt Samvirke er det en meget positiv overraskelse.

– Grameen Bank er netop et eksempel på, at fattige mennesker, der slutter sig sammen, virkelig kan gøre en forskel.

– Når fattige kvinder i Bangladesh slutter sig sammen om at lave en bank, som skal yde lån til fattige kvinders investeringer i at sikre et bedre indtægtsgrundlag og dermed give dem et løft ud af fattigdom, så er det beviset på, at selv fattige mennesker kan sikre udvikling, hvis de løfter i fællesskab, slutter Søren Hougaard.

Yderligere oplysninger hos Søren Hougaard, tlf. 21 60 20 68.

Kilder: www.um.dk og www.ms.dk