Dansk IT-skrot sviner i U-lande

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Enhedslistens Per Clausen har kaldt miljøminister Karen Ellemann i samråd for at få forklaret, hvorfor der stadig eksporteres mængder af elektronik-affald fra Danmark til U-lande, som f.eks. Ghana, hvor det er til skade for den lokale befolkning og miljøet.

Samrådet er ikke det første i rækken, skriver Per Clausen i en pressemeddelelse.

Miljøordførere fra oppositionen har udspurgt skiftende miljøministre om problemet i årevis, senest i forbindelse med et samråd i 2009, som Enhedslisten også stod i spidsen for.

– Gang på gang har skiftende miljøministre i folketinget lovet at få styr på sagen med oplysningskampagner og grænsekontroller, fortæller Per Clausen.

– Alligevel bliver det farlige affald ved med at dukke op i u-landene. Nu skal der altså gribes ind.

Krav om skærpet indsats

Den nuværende indsats er helt utilstrækkelig, for eksporten foregår stadig i stort omfang, ikke mindst i Ghana. Det dokumenterer såvel DR som DanWatch.

Om ministeriets tiltag har haft nogen effekt overhovedet, er svært at sige. Der findes nemlig ingen optegnelser over, hvor meget elektronikskrot, vi eksporterer til ulandene. Det er helt uacceptabelt mener Per Clausen.

– Vores skrot indeholder en lang række skadelige stoffer. Derfor skal der være styr på eksporten. Desuden bør Danmark hjælpe de fattige lande, som har overtaget vores affald, med at komme af med det på en forsvarlig måde.