Dansk journalist får EU-hovedpris for dokumentarfilm om mikrolån

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Af Ida Zidore, medlem af U-landsnyts redaktion

Den danske reporter, Tom Heinemann, modtog torsdag den fornemme Grand Prize ved Europakommissionens Lorenzo Natali-prisoverrækkelse for sin dokumentarfilm, “Fanget i mikrogæld”.

Samtidig modtog han kommissionens særlige TV-pris for filmen.

Ved uddelingen blev i alt 17 journalister fra hele verden belønnet med priser for “fremragende journalistisk arbejde” inden for områderne udvikling, menneskerettigheder og demokrati. Men der var kun en hovedpris.

“Fanget i mikrogæld” viser en alarmerende bagside af mikrolåns-medaljen og har allerede været vist i 14 lande, herunder herhjemme i Danmarks Radio.

Sand vinderfilm

Heinemann modtog tidligere på året priser for samme film på Sichuan TV-festivalen i Kina og AVANCA-filmfestivalen i Portugal.

Om betydningen af nu at modtage Lorenzo Natali Grand Prize siger graverjournalisten til U-landsnyt:

– Det er en kæmpe overraskelse og et enormt skulderklap. Min film kritiserer jo på mange måder EU’s udviklingspolitik, så hvis jeg kan bruge prisen til at åbne flere øjne, er det stort.

Med de to priser tilsammen følger omregnet ca. 37.000 kr. – penge, der “falder på et tørt sted”, siger dokumentaristen.

Applaus fra udviklingskommissæren

EU’s udviklingskommissær Andris Piebalgs siger, at prisvinderne “giver os øjenåbnende menneskelige historier”, og uddyber:

– Vi bifalder deres indsats og takker dem for deres værdifulde bidrag til fremme af udvikling, demokrati og menneskerettigheder over hele verden.

Selv om Heinemann er stolt og benovet over at modtage prisen, påpeger han, det ligeså meget er et skulderklap til alle de mennesker, der på den ene eller den anden måde har bidraget til filmen.

For sent?

Den 53-årige journalist (se også http://tomheinemann.dk) håber mest af alt på, at prisen kan være med til at skabe mere opmærksomhed om bagsiden af mikrofinans. Han havde dog gerne set, at det var sket tidligere:

– Diskussionen skulle have været foretaget for længe siden. I alt for lang tid har industrilandenes bistandsorganisationer, herunder Danida, pumpet penge i mikrofinans uden at vide nok om det. Derfor: jo mere omtale, desto bedre.

Begrebet mikrofinans omfatter både små lån til fattige og opsparings-ordninger for fattige, der ikke kan låne i banken. Heinemanns film undersøgte realiteterne bag lånene, som risikerer at sætte låntagerne i dyb – og i flere tilfælde udsigtsløs – gæld.

Tom Heinemann modtog i 2009 som den første Danmarks største journalistiske hædersbevisning i kroner og ører – nemlig 100.000 kr.

Det er Timbuktu-prisen for kritisk u-landsjournalistik, som i 2010 gik til freelance-journalist Thomas Aue Sobol og i 2011 til Afrika-fotografen Jørn Stjerneklar.

Se også http://www.dr.dk/DRPresse/Artikler/2011/12/08/175208_1.htm