Dansk jurist mener, at det er viljen, der mangler, når den cambodjanske premierminister hævder, at der ikke er penge til at gennemføre tribunal, skriver Folkekirkens Nødhjælp i en presserundsendelse fredag.
Retssagen mod de Røde Khmerers ledere er endnu en gang i vanskeligheder, efter at den cambodjanske premierminister Hun Sen har sagt, at Cambodja ikke har penge nok til retssagen.
Den cambodjanske regering var ellers efter lange forhandlinger blevet enig med FN om betingelserne for et 3-årigt tribunal. FN havde bevilget 43 mio. dollars til at gennemføre retssagen, og den cambodjanske regering ville selv skaffe 13 mio. dollars.
Men nu siger Hun Sen, at han kun har 1,5 million dollars til opgøret med de ansvarlige, hvis forbrydelser kostede mindst halvanden million mennesker livet i perioden fra 1975-1979.
Dr. Lao Mon Hai, leder af retsenheden i Center for Social Development, mener, at regeringen bevidst sylter retssagen.
– De er bange for, at de ikke vil kunne kontrollere de oplysninger, der kommer frem under en retssag, og at der dermed kan dukke oplysninger frem, som kan skade regeringen, siger han.
Det synspunkt bakkes op af en leder i avisen Bangkok Post, der også sætter spørgsmålstegn ved Hun Sens vilje til at gennemføre en retssag.
“En retssag vil jo rippe op i hans egen fortid som medlem af de Røde Khmerer,” skriver avisen.
– Det er ikke penge, men vilje der mangler. Cambodjas ledelse har i mange år vist en tydelig uvilje mod at gøre op med en af vor tids værste massakrer, anfører landsdommer Stig Glent-Madsen på vegne af en delegation af danske jurister, der i samarbejde med Folkekirkens Nødhjælp besøgte Cambodja forrige år for at bakke op om forberedelserne til retssagen.
– Hvert eneste menneske i Cambodja har mistet pårørende eller oplevet ydmygelser og fornedrelse gennem de Røde Khmerers rædselsregime. Og der er nu en enestående mulighed for at gøre op med denne del af historien. Et retsopgør vil dømme de skyldige, der endnu er i live, siger Stig Glent-Madsen og lægger til:
– Men processerne vil også få motiver, detaljer og sammenhænge frem, så cambodjanerne kan kende den del af deres historie. Først når de øverste ledere og ansvarlige er dømt, og sandheden er kommet frem, vil det være muligt for den enkelte cambodjaner at forstå og tilgive.
Retssagen er udskudt adskillige gange, og flere af de Røde Khmerers gamle ledere er i mellemtiden døde, heriblandt den øverste leder Pol Pot.
– For cambodjanernes skyld bør det internationale samfund lægge massivt pres på Cambodjas regering, så retsopgøret kan gennemføres. Et opgør og en afstandtagen til fortidens rædselsregime er en afgørende forudsætning for, at Cambodja i fremtiden kan udvikle sig til et velfungerende demokrati, konkluderer Stig Glent-Madsen, der indtil i foråret var formand for Folkekirkerns Nødhjælp..