Dansk læge mod ebola i DR Congo

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Den 36-årige læge, Christian Fabiansen, rejser torsdag til DR Congo for Læger uden Grænser (MSF).

De congolesiske myndigheder har bekræftet, at der i øjeblikket er udbrud af den meget smitsomme virusinfektion ebola omkring Mweka i West Kasai. I de seneste 2 uger er antallet af tilfælde vokset markant, og der er nu registrerede tilfælde i både Mweka, Kampungu, Luebo og provinshovedstaden Kananga.

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) er der konstateret 362 tilfælde og 166 dødsfald – en dødelighed på omkring 40 procent. Børn og ældre ser ud til at være de mest sårbare.

– I første omgang skal vi have overblik over situationen. Vi skal finde ud af, hvem der har ebola, og hvem der måske lider af noget andet. Ebola-patienter skal holdes isolerede for at forhindre, at de smitter andre. Da der ikke findes en direkte kur mod ebola, så kan vi kun behandle patienternes symptomer og lindre deres smerter, fortæller Christian Fabiansen, der forudser at skulle arbejde i beskyttelsesdragt og åndedrætsværn.

Læger uden Grænser har siden 2. september haft et hold læger og sygeplejersker fra en særlig udrykningsenhed i Kampungu. De er siden suppleret af eksperter i sanitetsforsyning og vand.

Christian Fabiansen:
– Det er uhyre vigtigt at få brudt smittekæden, så ud over den medicinske indsats skal der gøres en pædagogisk og antropologisk indsats. Vi skal forklare, hvordan man undgår smitten og her er det afgørende, at vi får en god dialog med de ledende personer i området – det være sig lokale høvdinge eller myndigheder.

Christian Fabiansen, der har en bachelor i antropologi, har 3 gange før været udsendt for MSF og også tidligere arbejdet med blødningsfeber.

Patienternes symptomer er høj feber, opkast, hovedpine, diarre og i enkelte tilfælde udvendige blødninger. I løbet af et par dage dør patienterne af mangel på væske.

Yderligere oplysninger på www.msf.dk eller hos Maria Dohn, kommunikationschef i Læger uden Grænser (MSF), E-mail: [email protected], direkte: 39 77 56 06, mobil: 29 70 29 79