Den danske udviklingsbistand til fattige områder, som også huser mange flygtninge – den såkaldte nærområdeindsats til 300 mio. kr. om året – er forfejlet, siger tidl. generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp Christian Balslev-Olesen, der nu er UNICEFs repræsentant i Somalia, ifølge Politiken Online lørdag.
– Man snyder de danske skatteydere ved at argumentere for, at hjælp i flygtningenes nærområder kan bremse flygtningestrømmen til Europa og Danmark«, siger Balslev-Olesen.
Han tager udgangspunkt i det nordlige Kenya på grænsen til Somalia, hvor 150.000 flygtninge allerede er samlet i lejre, og flere flygtninge hele tiden kommer til på grund af uro og krigstrussel i Somalia.
Danmark bruger 66 mio. kroner i området til at hjælpe både flygtningene i lejrene og de meget fattige mennesker udenfor i ørkenen, som på en række punkter frister en endnu ringere tilværelse uden skolegang og sundhedstilbud.
– Det er naturligvis godt at hjælpe flygtninge og fattige, men en brønd her og en skolebog der får ikke en eneste flygtning til at vende hjem. I øjeblikket er den danske – og europæiske – hjælp præget af donorlandenes egen dagsorden: nemlig at der er for mange somaliere i Europa og Danmark, siger Balslev-Olesen.
Flere internationale nødhjælpsorganisationer som f.eks. Red Barnet og Care støtter kritikken og ønsker som UNICEF at øge hjælpen til Somalia i stedet.
Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) er helt uenig i Balslev-Olesens kritik af, at enkeltstående projekter som en vandboring ikke hindrer flygtninge i at flytte på sig.
– Det er jeg overbevist om, at det gør. Vand, skolegang eller sundhed både til flygtninge og til de mennesker, som bor i området, er jo afgørende for at undgå konflikter. Det er jo netop krige og konflikter, som får folk til at flygte. Faktisk bliver jeg altid meget berørt over, hvor lidt der ofte skal til for at ændre en situation fra håbløs til i hvert fald tålelig, siger hun.