Danmark og en række andre indgik i efteråret 2014 en aftale med WHO, FN’s verdenssundhedsorganisation, om at stå klar til at at evakuere og behandle udsendte sundhedsarbejdere, der blev smittet med ebola under deres arbejde i de ebola-ramte lande Liberia, Guinea eller Sierra Leone i Vestafrika.
20. oktober 2014 tilsluttede regeringen sig en såkaldt EU-evakuerings- og behandlingsordning, der skulle dække sundhedsarbejdere fra andre lande, der frivilligt tog til de tre ramte lande i Vestafrika, skriver Politiken lørdag.
Men da WHO så rent faktisk bad Danmark om hjælp, kom der i følge Politiken negative – eller slet ingen – svar.
Avisen har fået aktindsigt hos Sundhedsstyrelsen, Sundhedsministeriet og Udenrigsministeriet og sagsakterne viser, at der kom syv anmodninger fra FN. De drejede sig om seks sundhedsarbejdere – der kom to henvendelser om én af medarbejderen.
I fem af tilfældene kom der slet ikke noget svar fra dansk side, en gang kvitterede man for anmodningen men kom ikke med et svar og en gang svarede man nej.
Hospitalerne i Skejby og Hvidovre var klar til at tage imod. Men fire af de seks medarbejdere, som FN henvendte sig om, var lokalt ansatte og derfor ikke omfattet af aftalen. De to andre, en cubaner og en sydkoreaner, var omfattet af aftalen.
De øverste ministre i regeringen henviser til sundhedsminister Nick Hækkerup (S) og han siger til avisen, at Danmark har holdt sig til aftalen ved ikke at tage imod de fire lokaltansatte sundhedsarbejdere. Det nævnes ikke, hvordan han forholder sig til, at Danmark helt undlod at svare på anmodningen fra FN.
Om de to, der var omfattet af aftalen, siger han, at andre lande var meget hurtige til at tage imod dem.
Alle de seks medarbejdere endte med at komme til andre europæiske lande, hvor de blev behandlet.