Dansk NGO bliver i DR Congo og fortsætter nødhjælpen

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Dansk Flygtningehjælp fastholder sit arbejde med at bygge skoler, sikre rent drikkevand og uddele nødhjælp i DR Congo, selv om man har måttet evakuere sit hovedkvarter efter urolighederne har bredt sig i landet i Afrikas hjerte.

Arbejdet kan fastholdes med udgangspunkt i to feltkontorer, skriver den danske humanitære organisation i en pressemeddelelse fredag.

Urolighederne i DR Congo bredte sig i denne uge til Bunia, hovedbyen i Oriental provinsen i kæmpelandets nordøstlige del. Civile grupperinger reagerede voldeligt på nyheden om at rebelgruppen M23 havde indtaget Goma, provinshovedstaden i Nord Kivu, lige syd for Oriental provinsen.

”Volden blussede op i Bunia i starten af ugen, og der er stadigvæk spredte skyderier i byen. Derfor har vi sat det ene projekt, vi har i Bunia på stand by, og samtidig evakueret tre internationale medarbejdere fra kontoret. De er nu i sikkerhed på vores hovedkvarter i Uganda,” forklarer Niklas Agerup, juniorkoordinator for Dansk Flygtningehjælps DR Congo program.

I den nordlige del af provinsen, hvor hovedparten af Dansk Flygt-ningehjælps arbejde foregår, er der dog ingen tegn på konflikt og derfor fortsætter hovedparten af den humanitære indsats rettet mod fordrevne i territorierne Dungu og Faradje.

”Vi har taget vore forholdsregler, men foreløbigt tyder intet på, at de voldelige protester breder sig til den del af landet. Fordrivelserne i de to territorier har ikke haft bund i etnisk rivalisering, men i angreb og overgreb fra bl.a. LRA”, siger Niklas Agerup.

LRA er den ekcentriske og berygtede “Herrens Modstandshær” med den internationalt eftersøgte Joseph Kony i spidsen.

Dansk Flygtningehjælp har arbejdet i DR Congo siden 2009. Hjælpen koncentreres om to af DR Congos nordøstlige distrikter, hvor antallet af fordrevne nu er oppe på ca. 400.000.

Flygtningehjælpen yder akut nødhjælp i form af f.eks. mad, rent vand, tæpper og tøj, giver juridisk rådgivning, bygger skoler og uddeler skolematerialer.

Organisationen støtter desuden de mange fordrevne, så de i højere grad kan klare sig selv, bl.a. via uddeling af såsæd og redskaber.

Yderligere oplysninger hos:
Pressekoordinator Iben de Neergaard
Tlf.: 33 73 51 80 og mobil 20 31 66 87
web: www.flygtning.dk