Dansk NGO: Demokratisk revolution bevæger sig sydpå til Malawi

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Kravet om demokrati og omstyrtningerne af gamle diktatoriske regimer ser nu ud til at kunne sprede sig fra de arabiske lande i det nordlige Afrika til Malawi i syd, skriver NGOen, ADRA Danmark, på sit website mandag.

Den seneste måneds oprør i en stribe arabiske lande har nu også sat sit præg på den politiske debat i Malawi i det sydlige Afrika. Her har folkelige organisationer, studerende, og akademisk personale i den sidste uge demonstreret mod præsident Bingu wa Mutharika.

De anklager ham for at begrænse befolkningens demokratiske indflydelse og for i flere tilfælde at overtræde menneskerettighederne.

– Hele Afrika taler ligesom resten verden om udviklingen i de arabiske lande, og effekterne kan komme til at spænde vidt tror jeg. Selv her i Malawi har der været demonstrationer og uroligheder de sidste to uger, rapporterer ADRA Danmarks programkoordinator Lise Grauenkær fra Malawi.

”The Zimbabwe Road”

Demonstrationerne mod præsidenten tager til i en sådan grad, at Mutharika onsdag den 23. februar indkaldte folkelige organisationer til møde i et forsøg på at sætte en stopper for de voksende protester fra befolkningen. En befolkning som føler sig undertrykt og usikre på landets fremtid, hedder det.

– Folk her taler om at Malawi er på ’the Zimbabwe road”, fortæller Lise Grauenkær og fortætter:

– Som følge af præsidentens seneste begrænsninger af befolkningens frihed og den generelt dårlige ledelse, som på ingen måde fokuserer på udvikling af landet, er det i hvert fald blevet sværere for civilsamfundet at operere. Det betyder også, at ADRAs programmer og arbejde med at støtte et stærkt civilsamfund bliver endnu vigtigere, mener hun.

Mutharika får en frist på 14 dage

Foreløbigt har de folkelige organisationer på mødet den 23. februar givet Mutharika en frist på 14 dage til at skabe resultater.

Det er især den akutte mangel på brændstof, som demonstranterne kræver, at præsidenten gør noget ved, men protesterne går også på tiltagende forringelser af både sundhedsvæsnet og uddannelsesinstitutionerne i Malawi ligesom der er anklager om korruption i forbindelse med sidste valg.

Mutharika udtrykker ifølge en lokal avis stor utilfredshed med civilsamfundets krav og anklager, som han finder urimelige, og han skulle ifølge samme avis have advaret demonstranterne om at han er parat til at ”møde dem i gaderne”.

Men presset på Mutharika vokser. Ikke kun fra civilsamfundsgrupperne, der trods præsidentens trusler proklamerer, at de holder fast i deres strategi og fortsætter demonstrationerne, hvis ikke deres krav imødekommes.

Også lokale medier øger kritikken af præsidenten, og den anerkendte online avis Nyasa skriver direkte at ”Mutharika should be Mubaraked” med henvisning til den egyptiske diktators afsættelse.

Om Mutharika bliver Mubaraked vil tiden vise, men sikkert er det, at den seneste tids udvikling i de nordlige afrikanske lande, har sendt chokbølger gennem resten af kontinentet med voksende krav om demokrati og frihed.

Kilde: www.adra.dk