Dansk NGO: Hjælpen til Syrien afgør millioners skæbne

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

“Vi er vidne til en humanitær katastrofe i Syrien. Det er et vigtigt skridt og et godt tegn på donorlandenes vilje til at hjælp, at Danmark nu har fundet yderligere 100 millioner kr. til at styrke den humanitære indsats i og omkring Syrien”.

Sådan skriver Dansk Flygtningehjælp i en presseudtalelse mandag (mere om den nye bevilling neden for).

Den humanitære katastrofe i Syrien kan læses af tallene. 6,8 millioner syrere har lige nu brug for hjælp i deres eget land, 1,6 millioner er registreret som flygtninge i nabolandene, og tallene ventes at vokse, så over 10 millioner vil være afhængige af hjælp ved udgangen af året, hedder det.

”Folk har desperat brug for hjælp. Konflikten udvikler sig hele tiden, Damaskus har i en periode været roligere end længe, men bliver nu ramt af selvmordsbomber. Andre områder er kronisk ustabile. Vores opgave er at nå frem til de civile, der bliver drevet væk af kampene og sikre dem elementær hjælp til at overleve konflikten,” siger Charlotte Kjørup, chef for Dansk Flygtningehjælps indsats i Syrien, der lige nu er i Danmark.

Charlotte Kjørup bor til dagligt i Damaskus, hvorfra Dansk Flygt-ningehjælp styrer sin indsats i landet.

Hun forklarer, at størstedelen af de civile er flygtet fra kampzonerne og hen mod mere stabile områder. De har bl.a. brug for et sikkert sted at bo, rent vand, tæpper, tøj og hygiejneartikler.

”Problemet er dels, at behovene er større end vi kan dække, dels at der stadigvæk er områder, vi ikke kan få adgang til. De civile, der befinder sig der, er i en rigtig svær situation. Vi arbejder hårdt på at få adgang til alle, der har brug for hjælpen,” siger Charlotte Kjørup.

Danmark er med de yderligere 100 millioner humanitære nødhjælpskroner blandt de første store donorlande, der finder ekstraordinære midler til at dække de behov, som forleden fik FN til at udsende en historisk stor nødhjælpsappel.

“Det humanitære behov er ekstraordinært stort, den syriske civilbefolkning har hårdt brug for al den hjælp, vi kan give dem. Det er derfor utroligt vigtigt at lande som Danmark går forrest, så FN og de humanitære organisationer kan rykke hurtigt ud og forhåbentligt øge den humanitære indsats i hele regionen,” siger Ann Mary Olsen, chef for Dansk Flygtningehjælps Internationale afdeling.

Flygtningehjælpen er blandt de største humanitære organisationer i regionen, med nødhjælpsindsatser i både Syrien, Libanon, Jordan, Tyrkiet og Irak.

Flere end 500.000 fordrevne syrere har i løbet af årets første fem måneder modtaget nødhjælp fra organisationen i regionen. Nødhjælpsarbejdet tæller bl.a. uddeling af madrasser, tæpper, tøj, hygiejnekits, bleer, tæpper og kuponer til at købe mad og brændstof for.

Om de ekstra 100 mio. til at afhjælpe Syriens krise

Udviklingsminister Christian Friis Bach (R) har besluttet at yde et humanitært bidrag på 100 mio. kr. til ofrene for den syriske konflikt. Danmark har dermed samlet bidraget med omkring 330 mio. kr. til den humanitære indsats i og omkring Syrien.

Fredag den 7. juni appellerede FN om 4,4 mia. US dollars (ca. 25 mia. kr.) til at dække de humanitære behov i og omkring Syrien. Det er den hidtil største humanitære FN-appel i historien.

Netop nu har 6,8 mio. syrere behov for humanitær bistand, og det samme gælder mindst 1,6 mio. andre, der er flygtet til nabolandene. Begge tal forventes at stige betydeligt i de nærmeste måneder.

De 100 mio. kr. fordeles således:

• 27 mio. kr. til FN’s Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) der står for at hjælpe 1,6 mio. mennesker, der er flygtet fra Syrien til nabolandene.

• 17 mio. kr. til FN’s Fødevareprogram (WFP) til uddeling af mad i selve Syrien og til flygtninge i nabolandene.

• 15 mio. kr. til International Røde Kors (ICRC) til uddeling af mad, anden nødhjælp og medicin i Syrien samt til reparation og vedligehold af systemer for vandforsyning.

• 6 mio. kr. til FN’s organisation for palæstinaflygtninge (UNRWA), som er hovedansvarlig for at sikre beskyttelse og bistand til flere end 500.000 palæstinensiske flygtninge i Syrien. De er særligt hårdt ramt af krigen og har akut behov for hjælp.

• Andre 35 mio. kr. fordeles i en kommende ansøgningsrunde til danske folkelige organisationer, som yder humanitær bistand i og omkring Syrien.

Christian Friis Bach:

“FN vurderer nu, at konflikten har kostet mindst 93.000 livet, heraf godt 6.500 mindreårige. Over det seneste år svarer det til, at omkring 5.000 har mistet livet hver måned”.

“Næsten seks millioner er fordrevet fra deres hjem, og 8,4 millioner har akut behov for humanitær bistand. Det må ikke fortsætte, og vi øger nu indsatsen for at komme de mange berørte af krigen til hjælp”.

“Jeg rejser i dag (søndag) til New York, hvor jeg over for chefen for FN’s nødhjælpsorganisation Valerie Amos vil annoncere det danske bidrag og drøfte krisen”.

“Den styrkede indsats skal via de internationale hjælpeorganisationer give mange af de mennesker, der er flygtet fra Syrien til nabolandene bedre mulighed for overlevelse og at komme igennem krisen. Men også til uddeling af mad, medicin og anden nødhjælp samt reparation af vandforsyningssystemer”.

Godt 1/3 af det danske bidrag vil gå igennem danske folkelige organisationer, som yder humanitær bistand i og omkring Syrien.