En international konference i Addis Ababa om religion og udvikling her i januar stiller spørgsmålet: Hvordan kan religion bidrage til udviklingen i Afrika?
Religiøse ledere fra ni lande mødes i den etiopiske hovedstad for at udveksle erfaringer om religionens positive indflydelse på udviklingen i nogle af verdens fattigste og mest urohærgede lande.
Det skriver Mission Afrika i en pressemeddelelse fredag.
Religion ses ofte som en hindring for udvikling, men viser sig i andre tilfælde at være en katalysator eller vigtig partner for et samfunds udvikling.
For at fremme fred og udvikling og styrke civilsam-fundet har den danske NGO, Mission Afrika, taget initiativ til konferencen, som løber fra mandag d. 9. til fredag d. 13. januar.
Her deltager i alt 54 kristne og muslimske ledere fra ni lande samt seks mediefolk. De skal udveksle erfaringer og reflektere over disse vigtige emner. Fælles for alle deltagerlande er, at de har en relation til danske missionsorganisationer.
Der er delegationer fra Nigeria, Etiopien, Egypten, Danmark, Tanzania, Madagaskar, Sierra Leone, Liberia, Cameroun og Zanzibar. Projektet er finansieret af Danida, via Dansk Missionsråds Udviklingsafdeling.
Addis Ababa er valgt som sted for konferencen, fordi det er hovedsædet for Den Afrikanske Union. Den lokale vært er Mekane Yesus-kirken, en af Folkekirkens lutherske søsterkirker.
Kirken har fem millioner medlemmer, og Dansk Ethioper Mission (DEM) er partner med denne kirke.
Etiopien har desuden symbolsk betydning for forholdet mellem kristne og muslimer, fordi landet på Afrikas Tag var tilflugtssted for en gruppe muslimer, der i 615 blev nødt til at flygte fra Mekka.
Den abyssinske kejser i Axum, som er en del af det nuværende Etiopien, modtog dem venligt og gav dem asyl. I sin modtagelse af de fremmede valgte han at lægge vægt på dét, som kristne og muslimer er fælles om, nemlig at tro.
Konferencen arrangeres af PROCMURA, Afrikas ældste dialogorganisation, med Mission Afrikas koordinator for kristen-muslimske relationer, Arngeir Langås, som tovholder.
Procmura blev stiftet i 1959, som et økumenisk kirkeligt initiativ og arbejder i dag i 22 afrikanske lande. Mission Afrika, tidl. Sudanmissio-nen, og Danmission har samarbejdet med Procmura i mange år.
Mission Afrika var tidligt med til at støtte PROCMURAs arbejde i Sierra Leone og således lægge grundlaget for det senere sammenhold. Haderslevs biskop Niels Henrik Arendt var i en periode missionær hos Procmura i Sierra Leone.
I forlængelsen af konferencen vil der i Nairobi udkomme en bog med deltagernes forelæsninger.
Konference også i september
I Danmark vil der i september være en uges besøg fra PROCMURA’s Dr. Johnson Mbillah og Sierra Leones Sheikh Abu Bakarr Conteh og Moses Khanu.
De vil indgå i en konference på Aarhus Universitet den 24. september om Religion og udvikling, hvor Ole Wæver, professor i international politik ved Københavns universitet, biskop Niels Henrik Arendt og professor i missiologi ved Aarhus universitet, Peter Lodberg, også vil deltage.
Deltagere ved konferencen i Etiopien
På konferencen deltager patriark Abuna Paulos, som leder den etiopiske ortodokse kirke, der har eksisteret siden 300-tallet. Han er også præsident i Kirkernes Verdensråd. Derudover deltager præsident for Muslimernes Høje Råd, den katolske ærkebiskop og 19 andre religiøse ledere fra Etiopien.
Fra NIGERIA kommer Dr. Khalid Abubakar Aliyu, som er generalsekretær i den vigtigste muslimske organisation i landet, Jamatul Nasril Islam. Derudover kommer den anglikanske biskop af Kaduna, Dr Josiah Fearon. Begge disse arbejder hårdt for fred i Nigeria i disse konfliktfyldte tider.
Fra SIERRA LEONE kommer Sheikh Abu Bakarr Conteh og baptistpræsten Moses Khanu, som gik rebellerne i møde i borgerkrigens slutfase og har spillet en meget central rolle i forsoningsarbejdet siden 2002.
Fra TANZANIA deltager biskop Alex Malasusa, som er leder af det store østafrikanske lands lutherske kirke med fire millioner medlemmer. Han er også vice-præsident i Det Lutherske Verdensforbund. Derudover deltager generalsekretær i Tanzanias muslimske råd, Sheikh Lolila Suleimani.
Fra ZANZIBAR deltager Sheikh Fadhil Suleiman Soraga, generalsekretær ved Muftiens kontor. Det samme gør den katolske biskop Augustine Shao, som er medlem af Pavens Råd for Interreligiøs Dialog.
Fra MADAGASCAR kommer præsident for landets økumeniske råd, Lala Haja Rasendrahasina. Det samme gør Sheikh Hamed, leder af Madagaskars islamiske forbund.
Fra EGYPTEN deltager Sheikh Khaled Hassan Mohamed fra Alexandria, som har været central i forsoningsarbejdet efter vold mellem kristne og muslimer der. Det samme gør fakultetslektor Ayman Ismail Abdel Fattah, der er aktiv i landets demokratibevægelse.
Fra LIBERIA deltager ligeledes religiøse ledere, som har samarbejdet for fred under borgerkrigen og for forsoning i forlængelsen deraf.
Fra CAMEROUN deltager biskop Robert Goyek fra den lutherske brødrekirke, en af Mission Afrikas partnerkirker. Han er også formand for det økumeniske råd i landet.
Den DANSKE delegation består af Dr. Mogens Mogensen, tidligere generalsekretær i Mission Afrika og missionær i Nigeria, imam og generalsekretær i Danish Muslim Aid, Abdul Wahid Pedersen, og forfatter Malene Fenger-Grøndahl.
Desuden deltager missionærerne Daniel Nygaard Madsen og Jonas Nørgaard Mortensen, der har været udsendt af Danmission som en del af organisationens partnerskab med dialogaktører i bl.a. Egypten og Zanzibar.
Yderligere oplysninger om konferencen hos:
Arngeir Langås, e-mail: [email protected]