Tre personer er foreløbig bukket under for kulden i Kabul denne vinter, og det frygtes, at tallet vil stige. Dansk Flygtningehjælp arbejder sammen med andre NGOer for at hjælpe de mest sårbare i hastigt opførte bosættelser omkring byen.
Vinteren i Kabul er meget barsk, med kraftige snefald og temperaturer, der om natten regelmæssigt falder til under minus femten grader, skriver Flygtningehjælpen i en pressemeddelelse fredag.
Folk i bosættelserne omkring Kabul bor i telte eller dårligt konstruerede mudderhuse med tag lavet af plastik og presenninger. Der er ingen offentlig service af nogen art og eneste indtjening, der kan opdrives, stammer fra arbejde som dårligt betalt daglejer, tiggeri og hvad man måtte finde i affaldsdyngerne.
Kulden har katastrofale følger for Kabuls mest udsatte indbyggere og forrige vinter oplevede Afghanistans hovedstad en af sine hårdeste kuldeperioder i to årtier med flere end 100 omkomne.
“Flere NGOer samarbejder med FN i de midlertidige bosættelser for at undgå en gentagelse af sidste års tragedie”, siger Dansk Flygtningehjælps programkoordinator for Afghanistan, Rikke Johannessen.
“Vi er en af de centrale organisationer i denne indsats, og vi gør alt, hvad vi kan for at beskytte de mest sårbare befolkningsgrupper – herunder fordrevne og hjemvendte flygtninge i områder omkring Kabul,” lægger hun til.
Tøj, tæpper og husgeråd
I december uddelte den danske organisation tøj og nødhjælp i form af bl.a. tæpper og køkkenredskaber til 40.000 familier i Afghanistan, 5.000 af dem i bosættelser omkring Kabul.
I januar vil man uddele brænde til flere end 5.000 familier i de uformelle bosættelser – en indsats der vil fortsætte i februar.
“I vores bosættelse er en ældre mand død af kulde, to gravide kvinder har mistet deres babyer, og mange børn bliver syge på grund af vinteren, ofte med døden til følge,” siger Rahmatullah, en repræsentant for Charahi Qanbar – den største lejr i Kabul om konsekvenserne af den ekstreme kulde.
Hovedformålet med Flygtningehjælpens arbejde i Kabul er at skabe holdbare løsninger for det stigende antal fordrevne. I 2012 uddannede Dansk Flygtningehjælp over 1.000 fordrevne i forskellige fag gennem støtte fra Danida.
Samtidig har midler fra den amerikanske regering gjort det muligt at få yderligere 1.000 praktikanter i træningsforløb. I 2013 vil NGOens aktiviteter i Kabul omfatte erhvervsuddannelse, lærlingeuddannelse og støtte til at etablere små og mellemstore virksomheder.
Yderligere oplysninger hos:
Villads Zahle, Communication Officer
Tlf. dir. 33 73 51 84 og mobil 60 37 44 31