Dansk-palæstinensisk workshop om rehabilitering af torturofre

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre (RCT) er i de kommende dage vært for en videnskabelig dansk-palæstinensisk workshop i København.

Workshoppens emne er en diskussion af det hidtidige forskningssamarbejde samt om erfaringer fra overvågning og evaluering af psykosocial intervention for overlevere af tortur og anden organiseret vold, skriver RCT i en pressemeddelelse mandag.

RCT har i mere end 10 år samarbejdet med den anerkendte palæstinensiske menneskeretsorganisation Gaza Community Mental Health Programme (GCMHP) i Gaza. Udover et fortsat partnerskab omkring bistand til torturofre er samvirket udvidet til et forskningssamarbejde mellem RCT og GCMHP.

Blandt workshoppens mål kan – udover udveksling af erfaringer indenfor monitorering og evaluering af psykosocial intervention – især fremhæves diskussion om det hidtidige forskningssamarbejde og diskussion af anvendelse af den internationale klassifikation af funktionsevne, funktionsevnenedsættelse og helbredstilstand (forkortet ICF) i rehabiliterings-arbejdet for torturofre.

ICF er et internationalt accepteret værktøj, som FNs verdenssundhedsorganisation WHO fremlagde i 2001. ICF kan benyttes tværfagligt og rummer et nyt paradigme, der anskuer funktionsevne i et bredt og dynamisk perspektiv, som flytter fokus fra sygdom og helbredelse til også at omfatte det, der har betydning for deltagelse i et almindeligt hverdagsliv, i fællesskab med andre og i samfundet.

ICF holder sig inden for rammerne af et bredt sundhedsbegreb integrerer det medicinske, naturvidenskabelige, og det psyko-sociale, humanistiske menneskesyn samt muliggør international sammenligning af funktionsevne relateret til helbredspåvirkning.

Workshoppen var oprindeligt planlagt til at finde sted sidste år, men den sikkerhedsmæssige situation i Gaza umuliggjorde det. Også nu er workshoppens start forsinket af udrejseproblemer for deltagerne fra Gaza. Starten er blevet forsinket til tirsdag og workshoppen varer til og med torsdag 1. februar.

I workshoppen deltager fra Gaza den fungerende leder af GCMHP Ahmed Abu Tawahina, psykiater Nemer Abu Zarqa, psykolog Hasan Zeyada, forskningskonsulent Samir Qouta, seniorforsker og børnepsykiater Abdel Aziz Thabet samt psykolog Mohammed Mokhaimar.

Deltagerne fra RCT kommer den internationale afdeling samt fra forsknings- og rehabiliteringsafdelingen .

Yderligere oplysninger hos kommunikationskoordinator Tue Magnussen, RCT, 33 76 06 00, mobil 22 44 43 95.