Dansk pris til zambianske iværksættere

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Skolekridtsfabrik vinder dansk forretningskonkurrence i Afrika. Tusindvis af børn kan nu få forbedret undervisning.

Hundredvis af zambianske skoler mangler helt basale fornødenheder til undervisningen. Bl.a. tavlekridt, som i dag importeres fra udlandet og sælges til høj pris. Mange skolers udgifter støttes ikke af regeringen, derfor har de simpelt hen ikke råd til at indkøbe kridt til undervisningen.

Men nu er der hjælp at hente. Tirsdag blev Yew Trees, som fabrikerer tavlekridt billigt og lokalt i Zambia, nemlig kåret som vinder af forretningskonkurrencen Kukula Cup. Virksomheden vinder hermed 30 millioner Kwacha, ca. 35.000 danske kroner, til at få produktionen op på et niveau, hvor den kan servicere de lokaler skoler.

”Introduktionen af en lokal produktion af kridt kan gøre en forskel for tusindvis af skoler, ikke mindst fattige community schools, som i dag ikke har råd til undervisningsmaterialer, så det kan betyde meget for rigtig mange børn”, siger Jørgen Mads Clausen, bestyrelsesformand for Danfoss, som har siddet i juryen for Kukula Cup.

Dansk initiativ

Kukula Cup er en dansk-arrangeret konkurrence for zambianske iværksættere med det formål at give disse større synlighed og bedre adgang til kapital. Den er arrangeret af den dansk-zambianske venture fond Kukula Capital i tæt samspil med Danida og andre danske organisationer i det sydafrikanske land.

“Det er vigtigt at støtte mennesker på et lokalt niveau”, siger Thomas Schjerbeck, den danske ambassadør i Lusaka, som talte til finalen. “Det skaber forankring af væksten og øger sandsynligheden for succes på langt sigt”.

Støtte har stor betydning

Vinder Harry Chomba, ingeniør og zambianer, leder den lille virksomhed sammen med sin bror og en håndfuld medarbejdere fra deres lille fabrik på landet: “At vinde Kukula Cup er en gave fra himlen for vores virksomhed, nu kan vi begynde at producere i en skala, der ellers ville have taget os mange år at nå”, siger han

I alt modtog Kukula Cup 80 konkrete forretningsideer, og flere end 2.000 iværksættere har været i kontakt med arrangørerne. ”Entusiasmen hernede er overvældende”, siger Tine Thygesen, tidl. administrerende direktør for den danske forretningskonkurrence Venture Cup, en af verdens største.

”Folk har rejst i timevis for at komme til en internet forbindelse, så de kunne indsende deres ideer. Et hjælpende tiltag er en stor nyhed i et land som Zambia, bl.a. har vi været i nyhederne seks gange, fortæller Thygesen, som har administreret konkurrencen.

Sammen med en håndfuld topfolk fra det zambianske forretningsliv sad fire danske erhvervsledere i juryen, nemlig:
• Henrik Skovby, bestyrelsesformand Dalberg Group,
• Thomas Bagge Olesen, administrerende direktør FDB,
• Arve Johan Andresen, General partner, Northzone Ventures og
• Jørgen Mads Clausen, bestyrelsesformand Danfoss

Fakta:

Der bor 13 millioner mennesker i Zambia. To tredjedele af dem lever for under en US dollar (ca. 5 kr.) om dagen. Der findes ingen offentlige tiltag eller støtteordninger for at hjælpe iværksættere i gang i Zambia.