Dansk projektpartner tilbageholdt af politiet i Swaziland

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

En politiker, hvis parti samarbejder med Enhedslisten herhjemme, er blevet tilbageholdt af politiet i Swaziland. Der er frygt for, at han vil blive udsat for tortur i Afrikas sidste enevældige kongedømme mellem Mozambique og Sydafrika.

Politikeren, Wonder Mkhonza, blev tilbageholdt fredag den 12. april af politiet for at være i besiddelse af 5.000 brochurer for organisationen PUDEMO.

Wonder Mkhonza er organisationssekretær i People’s United Democratic Movement (PUDEMO) og generalsekretær i Swaziland Processing Allied Workers Union.

Mkhonza skulle, sammen med PUDEMO’s internationale sekretær, have besøgt Danmark i slutningen af april i forbindelse med et samarbejdsprojekt, der er støttet af Institut for Flerpartidemokrati (DIPD). Planen var, at de skulle deltage i Enhedslistens årsmøde i København i Store Bededagsferien.

Wonder Mkhonza forventes stillet for retten i denne uge.

”Det er uacceptabelt, at det enevældige kongedømme Swaziland tilbageholder politisk aktive, fordi de er i besiddelse af brochurer for et politisk parti. Der er alt for mange eksempler på, at kongedømmet bryder menneskerettighederne i jagten på alle, der er uenige med dem” siger Christian Juhl, udenrigspolitisk ordfører for Enhedslisten, og lægger til:

“Det er vigtigt at alle intensiverer deres kritik af kongedømmet, så der kan komme demokratiske forhold i landet og så menneskerettighederne overholdes”.

”Amnesty International har flere gange rapporteret om overgreb og tortur i fængslerne i Swaziland. Vi frygter derfor for Wonder Mkhonzas helbred og har kontaktet den danske ambassade (i Sydafrika, red.)”, anfører Christian Juhl.

40 år med forbud mod politiske partier

Den 12. april var 40-året for at Kong Sobhuza II – den nuværende enevældige Kong Mswati III’s far – gjorde alle politiske partier forbudt, indførte undtagelsestilstand i landet og begyndte at regere per dekret. Undtagelsestilstanden er stadig i kraft.

“PUDEMO og resten af demokratibevægelsen markerer hvert år denne dag med forskellige fredelige aktioner – aktioner som altid bliver slået brutalt ned af politiet”, siger Peter Kenworthy, der er konsulent for Enhedslistens samarbejdsprojekt med oppositionen i Swaziland.

Myndighederne har endnu ikke fortalt PUDEMO, hvad Mkhonsa er anklaget for, men ifølge Swazilands meget vage terrorlovgivning kan enhver handling, der har den mindste tilknytning til PUDEMO, straffes. Selv blot at være i besiddelse af en bunke brochurer.

I 2010 blev PUDEMO-medlemmet Sipho Jele således anholdt for at bære en t-shirt med et PUDEMO-logo. Han blev fundet død i sin celle dagen efter.

Der er grund til at frygte, at Wonder Mkhonza kan blive, eller allerede er blevet, tortureret af politiet.

For på trods af at Swaziland har underskrevet FN’s Torturkonvention i 2004 har der været mange rapporter om tortur og tæv uddelt af Swazilands politi, sikkerhedsstyrker, og fængselsbetjente, siger Peter Kenworthy.

Peter Kenworthy har startet er underskriftsindsamling for at få Wonder Mkhonza løsladt:
http://www.change.org/petitions/free-wonder-mkhonza