Dansk rejsebureau sender gæster til Nordkorea – må ikke diskutere politik eller snakke i mobil

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Det jyske rejsebureau, Bravo Tours, udbyder nu som første danske rejsearrangør en rundrejse i Nordkorea, landet der er kaldt verdens sidste stalinistiske gods, fremgår det af et elektronisk nyhedsbrev fra bureauet fredag.

“Det lukkede land slår dørene op til en enestående grupperejse i en ukendt del af verden”, hedder det.

Bureauet skriver, at Nordkorea er “på ingen måde et almindeligt turistmål. Bravo Tours gæster bliver nogle af de første, der ser dette lukkede land, men vi er inviteret af de nordkoreanske myndigheder, og der er helt bestemte rammer for besøget. Bl.a. må man ikke medbringe mobiltelefoner, tage billeder uden at spørge vores lokalguide, og ikke diskutere politik”.

Videre hedder det i bureauet omtale:

Den Demokratiske Folkerepublik Korea er et af verdens fattigste lande. Flere end 5 millioner nordkoreanere lever i dyb fattigdom. Nordkorea er en stalinistisk ét-partistat med en stalinistisk regering, der ledes af Kim Jong-Il. En rundrejse i Nordkorea er en rejse tilbage til tiden før kommunismens sammenbrud stort set alle andre steder i verden.

I Nordkorea kan man fortsat fornemme stemningen fra den kolde krig, da fronterne mellem østblokken og vestblokken var trukket skarpt op. På rundrejsen ser vi en række af ”de revolutionære” seværdigheder, der som oftest har noget at gøre med enten Kim Il-Sung, der var premierminister fra 1948 til 1972 og præsident fra 1972 til sin død i 1994, eller med krigene mod japanerne eller amerikanerne.

Det er uden tvivl disse monumenter, myndighederne er stoltest af, og helst ser vi besøger. Bravo Tours lægger også vægt på hverdagsagtige besøg på et hospital og en skole. Disse er mønstereksempler, men man får alligevel et indtryk af, hvad der gemmer sig bag facaden.

Programmet er stramt, da det ikke er muligt at gå rundt på egen hånd i Nordkorea. Dog kan man fravælge noget af programmet og slappe af på hotellet.

Der kan rekvireres en informationstekst med udførlig beskrivelse af muligheder og begrænsninger.

Kim Il-sung (1912-1994) var Nordkoreas kommunistiske leder fra landets grundlæggelse i 1948 til sin død i 1994, da han blev efterfulgt af sønnen Kim Jong-Il. Kim Il-sung var premierminister fra 1948 til 1972 og præsident fra 1972-1994.

Som leder af Nordkorea skiftede han fra marxisme-leninisme til den selvopfundne juche-ideologi, og han skabte en personkult omkring sig. Nordkorea omtaler ham officielt som “Den store Leder”, og han betegnes i landets forfatning som “Præsident til evig tid”.

Rejsen, der indledes 29. september, varer 15 dage og prisen pr. person (minimum 2 personer) er 17.950 kr.

Uddrag af programmet

6. dag Beijing og Pyonyang, Nordkorea

Vi flyver om formiddagen til Nordkoreas hovedstad, Pyongyang, hvortil vi ankommer kl. 14.30 lokal tid. Vi kører fra den beskedne lufthavn de 24 km ind til selve byen. Allerede nu får man via de store, tomme gader og den gamle bilpark et indtryk af landets transportnet. Infrastrukturen lider efter Sovjetunionens sammenbrud og USAs blokade af bl.a. olieforsyningen. Inden hotellet ser vi Triumfbuen, der markerer sejren over japanerne og dermed afslutningen på kolonitiden.

Den koreanske guide vil stolt fortælle, at Triumfbuen er tre meter højere end den i Paris. Vi stopper også ved den 22 meter høje statue af Kim Il-Sung, hvor det er obligatorisk både at lægge blomster og at bøje sig ærbødigt. Dette gælder også turister. Herefter tjekker vi ind på hotellet.

Rundrejsen afvikles, mens der er Arirang Festival i Pyongyang. Festivalperioden er uden tvivl den bedste og mest interessante tid at gæste Nordkorea.

Festivalen består bl.a. af Mass Games på et af verdens største stadiums med plads til 150.000. Der er næsten lige så mange deltagere i opvisningen som tilskuere. Deltagerne har trænet i månedsvis for at lave de mest fantastiske formationer af mennesker. I nogle af formationerne danner deltagernes farvestrålende dragter billeder, og andre billeder dannes af farvede skilte, der holdes op.

7. dag Pyonyang

I dag skal vi besøge Juche-tårnet, der ligger ud til floden. Det er muligt at gå op i det 170 meter høje tårn, hvorfra der er fantastisk udsigt over Pyongyang. Adgang koster fem euro. Vi besøger Mangyongdae, der er Kim Il-Sungs fødested. Vi skal se, hvilke vilkår den store leder voksede op under, og det er muligt at drikke vand af den samme brønd, som lederen gjorde. Det er et stort øjeblik for de lokale.

Vi skal se Museet for Koreakrigen og høre nordkoreanernes udlægning af begivenhederne. I museets kælder kan man se erobrede amerikanske tanks og nedskudte fly, der stolt vises frem som trofæer.

Vi ser Pueblu, der er et amerikansk spionskib, der blev erobret i 1968, da den kolde krig var på sit højeste. Besætningen fik efter 11 måneder lov til at rejse hjem, men skibet beholdt man.

Vi ser også Kim Il-Sung pladsen i byens centrum. Den er skueplads for årlige militærparader. Vi skal gå en tur i Moran-parken, der er en af byens hyggeligste. Forhåbentligt ser vi lidt mere til de lokale.

Vi ser de revolutionære heltes kirkegård, der er en monumental hyldest til de 200 helte, der kæmpede side om side med Kim Il-Sung i den store befrielseskrig mod japanerne. Vi skal også se det smukke buddhistiske tempel Kwangbob.

8. dag Pyongyang, Nampo og Kaesong

Vi forlader hovedstaden for at køre til havnebyen Nampo. Her ser vi det store kommunistiske byggeri Vesterhavs-barrieren, der blev færdig i 1985. Det er en 8 km lang dæmning, der skiller den store flod fra havet, så der ikke løber saltvand ind i flodudmundningen og hindrer fiskeri og vanding af markerne.

Herefter kører vi videre mod syd til Keasong, der er en af Koreas gamle hovedstæder. Ud over at være en historisk by, er Keasong vores udgangspunkt for at besøge den demilitariserede zone (DMZ), som grænseområdet mod Sydkorea kaldes. Vi besøger også Kong Kongmings grav. Vi overnatter på det traditionelle Keasong Folklore Hotel

9. dag Kaesong, DMZ og Pyongyang

Vi kører de sidste kilometer mod grænsen og DMZ. Man passerer adskillelige kampvognsspærringer og fornemmer hurtigt spændingen i området, der har en af de største troppekoncentrationer på kloden. Der står omkring 2 millioner soldater klar til aktion på deres lederes kommando. Vi får en hurtig beskrivelse af området af en nordkoreansk officer.

Herefter ser vi området, hvor våbenhvilen blev underskrevet i 1953 og grænsen, hvor nordkoreanske og sydkoreanske/amerikanske soldater står over for hinanden.
Hvis det er muligt, skal vi ud til en militær udsigtspost, hvorfra man kan se ind over det afmilitariserede område mod Sydkorea.

Her ses også dele af den 248 km lange mur, sydkoreanerne byggede langs den 38. breddegrad. Dette interessante, men lidt skræmmende besøg ved DMZ er lidt paradoksalt en af de største oplevelser i Nordkorea. Herefter kører vi retur til Pyongyang.

10. dag Poyongyang og Myohyang-bjergene

Vi ser det imponerende folkebibliotek med omkring 30 millioner bøger. Vi får en rundvisning og ser bl.a. en computerhal, et auditorium, en hal for musikstudier og fremmedsprog samt store sale til foredrag og filmfremvisninger.

Hvis det er muligt, ser vi også et svangerskabshospital. Vi får overtrækssko og hvide kitler på og får en interessant rundvisning på det store hospital i Pyongyang, hvor mange af hovedstadens mødre føder.

Herefter kører vi nordpå mod Myohyang-bjergene, der er et flot naturområde og populært udflugtsmål fra folk i storbyen Pyongyang. De, der har lyst, kan tage med på en vandretur i området.

11. dag Myohyang-bjergene og Pyongyang

Heroppe nydes naturen, og hvis man et øjeblik glemmer, at man er i Kim Il-Sungs Nordkorea, bliver man med Den Internationale Venskabsudstilling med ét knipset tilbage til virkeligheden. Heroppe har Kim Il-Sung og hans efterfølger, Kim Jong-Il, lavet en imponerende stor samling af gaver og effekter modtaget af statsoverhoveder, organisationer og folk fra hele verden.

Blandt de største er en 6 tons panserarmeret limousine fra Sovjetsunions Josef Stalin og en togvogn fra Kinas Formand Mao. Blandt de absurde gaver er en udstoppet krokodille, der står som en butler med en bakke med seks glas på.

Det hele er hugget dybt ind i klipperne og ligger beskyttet for et eventuelt amerikansk bombeangreb. Vi ser et smukt buddhistisk tempel, der blandt andet har nogle meget gamle bøger udstillet i et lufttæt rum.

Vi kører tilbage til Pyongyang, hvor vi ser en skole. Vi ser et par klasseværelser, inden de dygtigste mønsterelever laver en lille forestilling for os.

12. dag Pyongyang

Man føler sig nærmest som på statsbesøg, når vi besøger Kumsusan-paladset, der er Kim Il-Sungs mausoleum. Besøgende herrer skal have jakkesæt og slips på, og damerne pænt tøj. De lokale er oftest i folkedragter eller deres stiveste puds. Man kommer kun ind mod en invitation, og der er en række sikkerhedsforanstaltninger.

Den sjoveste er en sluse, der kraftigt puster støvet af ens tøj, inden man går ind i selve rummet med den åbne kiste. Folk med paryk bør holde godt på den!.
Herefter ser vi kunstskolen, hvoraf al statskunst er produceret. Igen er temaerne Kim Il-Sung og Kim Jong-Il, men også smukke landskaber. Hvis det er muligt, besøger vi en kunstner i hans atelier. Vi ser også Pyongyangs filmstudie.

Kim Il-Sung og Kim Jong-Il havde også stor interesse for det hvide lærred, og der er produceret hundredvis af film i Nordkorea. Vi ser udendørs kulisser med det gamle Korea, der skal danne ramme om revolutionære film samt både japanske, kinesiske og europæiske gader til andre film. Er man heldig, kan man sågar se optagelser til en film.

13. dag Pyongyang og Beijing

Vi forlader Nordkorea, og vores togtur starter tidligt på formiddagen. Det er fascinerende at se landskabet og de små byer på ruten. Der er stor mangel på brændstof i Nordkorea, og derfor ser man mange vogne trukket af okser. Man ser folk arbejde i markerne med deres dyr, men også enkelte traktorer. Om aftenen kører vi over en bro på grænsen til Kina. Der er en verden til forskel for det mørklagte landskab, man kommer fra i Nordkorea, til lyshavet i den kinesiske storby.

14. dag Beijing
Vi ankommer til Beijing om morgenen og kører til vores hotel… Om aftenen spiser vi pekingand som afslutning på en fantastisk og oplevelsesrig ferie.