Dansk speed på at rydde lurende djævelskab væk i Libyen

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Overalt i Libyen ligger der store bunker af ueksploderet ammunition. Det får en dansk NGO nu penge til at gøre noget ved. Med 21 mio. kr. fra EuropeAid bliver der sat tempo på Folkekirkens Nødhjælps rydning af ammunition efter oprøret mod Gaddafi i fjor.

”Der er stort behov for at rydde Libyen for ammunition hurtigst muligt,” siger Richard MacCormac, Folkekirkens Nødhjælps minerydningschef.

Udover rydning af ueksploderet ammunition giver bevillingen mulighed for at udvide et eksisterende projekt, der yder psykosocial hjælp til traumatiserede børn og vil sætte de lokale myndigheders bedre i stand til at håndtere og bortsprænge ammunition på sikker vis.

Bevillingen fra EuropeAid sikrer Folkekirkens Nødhjælps ammunitionsrydning i Libyen frem til begyndelsen af 2014.

Richard MacCormac:

”Libyen er stadig et land, hvor det er livsfarligt at bevæge sig rundt på grund af ueksploderet ammunition. Samtidig er der et stort antal håndvåben spredt blandt helt almindelige mennesker, som var med i oprøret mod Gaddafi. Jo hurtigere vi får disse krigsefterladenskaber neutraliseret, desto hurtigere kan befolkningen leve i sikkerhed.”

Bevillingen skal ligeledes bruges til at støtte oplysningskampagner, som har til formål at reducere væbnet vold. Endelig er det planen at indlede produktion af våbenskabe, der skal forhindre ulykker med håndvåben i libyske hjem.

Psykosocial hjælp til børn og unge

Oprøret i Libyen har efterladt et stort behov for at hjælpe landets børn og unge til at bearbejde krigens voldsomme oplevelser.

Folkekirkens Nødhjælp støtter derfor projekter på 20 skoler i byen Misrata, hvor lærere og forældre undervises i at hjælpe børn til at bearbejde deres oplevelser under konflikten.

Med den nye bevilling vil der snart være 50 skoler og gymnasier involveret i det psykosociale arbejde, fortæller Anne Mette Danielsen, der er sikkerhedskoordinator for den store humanitære organisation i Libyen.

”Især i byen Misrata var børn vidne til mange grusomheder. De oplevelser kan vi hjælpe dem med at bearbejde gennem tilbud om sportsaktiviteter, musik og drama. Vi ved, at det har en helende effekt på børn og unge at lave kreative aktiviteter, men her i Libyen er det en ny måde at tænke på,” siger Anne Mette Danielsen.

Baggrunden for arbejdet er en anmodning fra Libyens Nationale Råd, der gennem FN har bedt omverdenen om hjælp til at rydde ueksploderet ammunition. Det første ammunitionsrydningshold begyndte i Libyen i maj 2012.

Yderligere oplysninger hos:
Minerydningschef Folkekirkens Nødhjælp,
Richard MacCormac: tlf. 33 18 77 51 og 29 69 91 38