Danmark yder et bidrag på 1 mio. kr. til Det Særlige Tribunal for Libanon, skriver udenrigsministeriet i en pressemelding mandag.
Tribunalet har til opgave at undersøge terroranslaget mod den tidligere libanesiske ministerpræsident Rafik Hariri i februar 2005, der dræbte 23 personer, herunder Hariri selv.
Tribunalet er et vigtigt led i at fremme den demokratiske proces i Libanon og respekten for retsstatsprincipperne, som også blev styrket ved det nylige velgennemførte demokratiske parlamentsvalg.
Det danske bidrag sender et vigtigt signal om, at Danmark og det internationale samfund støtter op om den demokratiske udvikling i Libanon, hedder det.
Udenrigsminister Per Stig Møller (K):
– Danmark vil med bidraget til Tribunalet være med til at støtte den positive udvikling, som Libanon er inde i. Det så vi også med det vellykkede demokratiske parlamentsvalg 7. juni. Tribunalet er ikke bare et opgør med de ansvarlige for den forfærdelige terrorhandling mod tidligere premierminister Hariri, men også et vigtigt signal om støtte til Libanon som et demokratisk retssamfund.
Det Særlige Tribunal for Libanon er oprettet af FN på anmodning fra den libanesiske regering. Rammerne for Tribunalets arbejde er fastlagt i FN’s Sikkerhedsråds resolutioner 1664 (2006) og 1757 (2007). Tribunalet, der har base i Holland, ledes af den italienske retspræsident Antonio Cassese og påbegyndte sit arbejde den 1. marts 2009.
Om Libanon Tribunalet og dansk bistand til Libanon
Den 14. februar 2005 omkom Rafik Hariri ved et terroranslag, som dræbte i alt 23 personer. Mordet skabte store folkelige demonstrationer, der foranledigede Syriens militære tilbagetrækning fra Libanon i april 2005. Mordet var videre en påmindelse om de stærke sekteriske og politiske skillelinjer i Libanon, som udgjorde grundlaget for borgerkrigen i 1975-1990.
Det er hensigten, at Det Særlige Tribunal for Libanon gennem en politisk uafhængig og gennemskuelig retsproces skal klarlægge omstændighederne bag Hariri-mordet og rejse tiltale mod de ansvarlige, i det omfang gerningsmænd identificeres.
Tribunalet kan dertil rejse tiltale i forhold til andre terroranslag, såfremt disse har forbindelse til Hariri-mordet. I et bredere perspektiv er det forhåbningen, at Tribunalet gennem en kompetent og professionel håndtering af retsprocessen kan bidrage til den demokratiske udvikling og en udviskning af de sekteriske skillelinjer, som dominerer det libanesiske samfund.
Oprettelsen af Tribunalet markerer første gang en FN-baseret international straffedomstol undersøger kriminelle handlinger begået mod enkeltpersoner. Tribunalets arbejde er også bemærkelsesværdigt derved, at der ikke arbejdes ud fra international lov, men overvejende i overensstemmelse med libanesisk lovgivning.
Det danske bidrag på en million kroner går til Tribunalets drift i 2010 og 2011. Libanon finansierer selv 49 procent af udgifterne til Tribunalets virke. Resten finansieres af andre internationale donorer, heriblandt USA, Kuwait, Nederlandene, Storbritannien, Tyskland, Japan og Italien.
Den danske bistand
Foruden støtten til Det Særlige Tribunal bidrager Danmark med i alt 25 mio. kr. til fremme af menneskerettigheder og demokrati i Libanon i perioden 2008-2011. Denne bistand udmøntes over en bred palet af projekter, bl.a.:
– Frie valg og valglovsreform: Støtte til den libanesiske NGO ”Lebanese Association for Democratic Elections (LADE)”, der arbejder for at sikre frie valg og valglovsreformer herunder med fokus på parlamentsvalget den 7. juni 2009.
– National enhed og forsoning: Fremme af kapaciteten i den libanesiske præsidents kontor for derved at styrke præsidentembedet som symbol på Libanons nationale enhed og demokratiske udvikling.
– Gadesport: Fremme af tolerance og fredelig sameksistens på tværs af sekteriske skel i Libanon gennem støtte til den danske NGO ’Cross Cultures Project Association’ i arbejdet for udvikling af gadesport og oprettelse af fodboldskoler.
I tillæg hertil forventer Danida i 2009 at træffe beslutning om støtte til bl.a. anti-korruptionsindsatser, torturofre, fremme af fængsledes rettigheder samt dokumentation af krigsforbrydelser under borgerkrigen i Libanon.
Danmark yder endvidere støtte til konfliktforebyggelse gennem et projekt til styrket kontrol med Libanons nordlige grænse mod Syrien.
Endelig omfatter dansk-støttede aktiviteter i Libanon en række humanitære indsatser som hjælp til minerydning, genopbygning af Nahr el-Bared flygtningelejren efter ødelæggelserne i foråret 2007 samt støtte til FN’s nødhjælpsorganisation for palæstinensiske flygtninge, UNRWA.
Man kan læse mere om den danske bistand på hjemmesiden for den danske ambassade i Beirut: www.ambbeirut.um.dk
Yderligere oplysninger hos Thure Krarup, Danidas kontor for Mellemøsten og Nordafrika, tlf. 33 92 03 49