Dansk-støttet lift for produktion af rejer og fisk i Bangladesh – positiv evaluering

Redaktionen

Danidas bistand til Bangladesh fra 1989 til 2006 har været med til at understøtte en hidtil uset vækst i landets fiske- og rejeproduktion, og den er ikke blot kommet de omtrent 200.000 direkte berørte husstande til gode.

Effekten af den danske støtte på i alt 145 mio. kr. har også spredt sig som ringe i vandet til det omkringliggende samfund, skriver udenrigsministeriet i en artikel på sin hjemmeside torsdag.

Det viser en ny evaluering af Danidas støtte til 3 store programmer for fiske- og rejeproduktion i regionerne Mymensingh, Noakhali og Patuakhali.

Bangladesh er som skabt til akvakultur, der består i fiske- og rejeproduktion i damme og oversvømmede rismarker. Det sydasiatiske land ligger i et enormt floddelta ud til Den Bengalske Bugt, store dele af landet er lavtliggende og modtager nedbør i store mængder.

Alligevel blev akvakultur frem til 1980erne kun praktiseret i meget begrænset omfang. Siden har akvakultur oplevet en dramatisk vækst og er nu hovedleverandør af fisk og rejer til forbrugerne i byerne og til eksportmarkedet.

I 2005 var produktionen af fisk og rejer fra akvakultur steget til næsten 900.000 tons, en forøgelse på 450 pct. siden 1990. Og den udgjorde i 2005 omkring 40 pct. af landets samlede fiskeproduktion.

Selv om Danidas støtte kun omfattede 3 regioner, konkluderer evalueringen, at Danida-midlerne gennem støtten til en øget fiske- og rejeproduktionen har ydet et centralt bidrag til den økonomiske vækst, som Bangladesh har oplevet i perioden.

De nye metoder, som Danida-programmerne var med til at fremme blandt fattige bønder, viste så gode og hurtige resultater, at andre også tog dem op. Også Danidas støtte til andre aktører i sektoren, såsom producenter af fiskeyngel, net m.fl., har bredt sig til andre dele af landet.

Det har alt sammen resulteret i, at de fattige bønder, der praktiserer akvakultur, tjener flere penge og har opnået en bedre sundheds- og ernæringstilstand. Desuden er beskæftigelsen blandt leverandørerne til akvakultur steget.

De metoder og procedurer, programmet anvendte, var enkle og effektive. Også træningen var effektiv, og deltagerne demonstrerede en mere avanceret forståelse for akvakultur end de, der ikke deltog, lyder analysen i evalueringen.

Evalueringen konstaterer, at de nye metoder, Danida var med til at introducere, stadig bruges, og at Danidas investering i akvakultur derfor generelt har vist sig at være bæredygtig.

Endelig konkluderer evalueringen, at programmet har haft en væsentlig og positiv effekt på kvinders ligestilling.

Danida lagde vægt på at involvere kvinder, især de allerfattigste kvinder, i programmerne. Det gav kvinderne øget bevidsthed og selvtillid og styrkede deres rolle som beslutningstagere, deres mobilitet og deres mulighed for at opnå lån.

Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) siger:

– Denne nye impact evaluering viser med al ønskelig tydelighed, at det er muligt på en effektiv måde at støtte udviklingen af produktive aktiviteter i udviklingslandene og derved bidrage til økonomisk vækst og reduktion af fattigdommen.

– Støtten til fiske- og rejeproduktion i Bangladesh har desuden fremmet fattige kvinders ligestilling. Erfaringerne og anbefalingerne fra indsatsen i Bangladesh vil blive anvendt som inspiration i forbindelse med indsatser i andre lande, herunder ikke mindst i Afrika.

– Ikke alle lande har mulighed for at udvikle og drage nytte af fiske- og rejeproduktion, som Bangladesh har det, men de positive erfaringer med at støtte udviklingen af produktionen af konkrete produkter gennem hele værdikæden kan overføres til andre udviklingslande, slutter hun.

Evalueringen blev gennemført af et konsortium bestående af Orbicon A/S fra Danmark og Lamans s.a. Management Services fra Grækenland sammen med et hold lokale eksperter fra Bangladesh Centre for Advanced Studies.

Rapporten er tilgængelig og kan downloades fra internettet via: www.evaluering.dk eller www.evaluation.dk – direkte link

http://www.um.dk/en/menu/DevelopmentPolicy/Evaluations/Publications/ReportsByYear/2009/2009+01+Impact+Aqua+Bangladesh.htm

Kilde: um.dk