Dansk sygeplejerske til Darfur for MSF

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Den danske sygeplejerske, Merete Engell, er netop rejst til Darfur i det vestlige Sudan, hvor hun de kommende 3 måneder skal bistå Læger uden Grænsers (MSF) ernæringsprojekter i den konflikthærgede region.

Læger uden Grænser behandler hver uge 10.000 børn for underernæring i 25 ernæringscentre fordelt rundt om i Darfur-regionen og foretager 12.000 læge-konsultationer om ugen. Sammenlagt når MSF nu ud til en befolkning på omkring 700.000, eller godt halvdelen af de nu 1,5 millioner fordrevne, der menes at befinde sig i Darfur.

Det er ikke første gang, at Merete Engell tager ud i verdens brændpunkter for at hjælpe nødlidende. Således har den 34-årige kvinde været udsendt til Afghanistan, Etiopien og Liberia siden 2001. Når Merete Engell ikke er udsendt for Læger uden Grænser, arbejder hun om sommeren som sygeplejerske på Tivolis mobile skadestue i København.

Læger uden Grænser har siden maj indsamlet penge til det humanitære arbejde i Darfur, hvor organisationen har været til stede siden november 2003. Lige nu findes der 200 internationale – deriblandt 3 danske – og 2.000 sudanesiske nødhjælps-arbejdere fra Læger uden Grænser.

De giver medicinsk og ernæringsmæssig nødhjælp til flere end 700.000 fordrevne i Darfur og næsten 200.000 flygtninge for konflikten i nabolandet Tchad.