Dansk sygeplejerske til Niger

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Sygeplejerske Merete Engell er for Læger uden Grænser (MSF) taget til det vestafrikanske land Niger, hvor en sultkatastrofe truer 3,5 millioner mennesker.

Her skal hun de næste 2 måneder være med til at opbygge et ernæringsprogram for underernærede børn i den sydøstlige del af Niger. Merete Engell er som den eneste dansker en del af MSFs “akutte udrykningshold” og tager til det barske Sahelland efter et ophold i DR Congo, som blev afbrudt efter kidnapningen af 2 af hendes MSF-kolleger.

Tusindvis af børn risikerer at dø af sult, hvis ikke det internationale samfund med det samme reagerer overfor sultkatastrofen i Niger. MSF har igangsat et af de største ernæringsprogrammer i organisationens historie. Der er planlagt 6.000 tons fødevarehjælp fra 5 terapeutiske ernæringscentre og 27 ambulante ernæringscentre, MSF har i landet.

De har en kapacitet til at behandle 20.000 stærkt underernærede børn om året. MSF har ca. 50 internationale nødhjælpsarbejdere i Niger og budgetterer med at bruge omkring 10 mio. euro (74,5 mio. kr.) på hungersnøden.

MSF har opfordret andre nødhjælpsorganisationer, internationale donorer og den nigerske regering til straks at støtte uddeling af gratis mad og gratis lægehjælp til børn under 5.

MSF har advaret mod situationen i Niger siden starten af april, og i begyndelsen af juni var en tredobling af MSFs indsats på plads. I slutningen af maj kaldte FNs nødhjælpschef Jan Egeland sulten i Niger for “verdens mest oversete og glemte krise lige nu”.

MSF har arbejdet i Niger siden 1985.