Dansk tøjindustri har det bragende godt – trods udflytning og jobtab

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Dansk modeindustri er en rollemodel for resten af erhvervslivet. På få år har den engang dødsdømte danske tekstil- og beklædningsbranche genopfundet sig selv. Miraklet fortsætter i 2003, viser en ny opgørelse fra brancheforeningen, Dansk Textil- og Beklædning, skriver dagbladet Børsen torsdag.

Eksporten kommer i år op på ca. 14,8 milliarder kr., det højeste nogensinde og en stigning på 7,7 procent i forhold til året før. Opskriften på successen har været udflytning af produktionen til fortrinsvis Den 3. Verden, dvs. lavomkostningscentrene i Sydøstasien, Indien og Kina samt satsning på produktudvikling.

Ingen roser uden torne. Næsten 3 procent af de ansatte er der sagt farvel til i 2003, men en del af forklaringen er strukturel. De strukturelle forandringer i tekstil- og beklædningsbranchen har i de seneste 10 år ført til en halvering af antallet af ansatte, svarende til over 12.000 danske arbejdspladser – hvoraf en stor del er genopstået på andre dele af kloden, anfører Børsens Thomas Bernt Henriksen og Mai Zeilund Jessen.

Med andre ord er både produktion og beskæftigelse faldet i tekstilindustrien, fordi produktionen flyttes til udlandet. Det giver højere produktivitet i Danmark, stigende eksport og flere højtuddannede i industrien, som bliver mere videnintensiv på dansk grund i form af design af modetøj m.v.

Børsen anfører da også, at “modeindustrien bruger hovedet”. Den samlede danske tekstil- og beklædningsbranche har de seneste 10 år haft den næststørste vækst i antallet af ansatte med en videregående uddannelse, kun overgået af medicinalvirksomhederne og dermed mønstervirksomheder som Novo Nordisk.

De højtuddannede udgør i dag næsten 15 procent af de beskæftigede i sektoren.