LO, Folkekirkens Nødhjælp og Mellemfolkeligt Samvirke samler nu deres partnere i det sydlige Afrika i et forsøg på at påvirke Krisen i Zimbabwe.
Krisen i Zimbabwe tiltager i voldsomhed fra dag til dag. Den bliver stadig mere kompleks og uigennemskuelig, både for os i Danmark og for regeringer og folk i det sydlige Afrika, skriver de 3 organisationer i en pressemeddelelse torsdag.
SADC-landenes beslutning om at udnævne Sydafrikas præsident Tsabo Mbeki til mægler mellem regering og opposition vil næppe lede til en hurtig løsning på krisen og en ende på volden, hedder det.
Derfor har de danske aktører besluttet at samle deres samarbejdspartnere fra civilsamfundene i SADC landene for at høre og drøfte deres vurderinger af situationen.
Hvad tænker civilsamfundet og dets organisationer om krisen i Zimbabwe og hvad er deres regeringers holdninger til indgreb? Hvad kan civilsamfundets organisationer gøre? Og hvad ønsker de, at vi i Danmark, skal gøre?
Mødet vil samle 30 fremtrædende personligheder fra fagforeninger, kirker og udviklingsorganisationer i det sydlige Afrika (SADC-landene).
Rådslagningen finder sted i Johannesburg den 14-15. maj
Mellemfolkeligt Samvirke har efter mange års engagement i Zimbabwe valgt at lancere kampagnen Save Zimbabwe for at sætte fokus på den negative udvikling i en nation, der for blot 15 år siden stod med alle muligheder for at blive det absolutte forgangsland på det afrikanske kontinent.
Næste skridt i kampen for et ”andet Zimbabwe” er et konkret samarbejde med de progressive kræfter i det sydlige Afrika.
– Situationen i Zimbabwe er så tilspidset, at vi ikke bare kan se passivt til; vi bliver nødt til at skride til handling før det er for sent. Derfor har Mellemfolkeligt Samvirke i samarbejde med LO og Folkekirkens Nødhjælp, besluttet at samle de progressive kræfter i det sydlige Afrika i en fælles plan for forsoning og demokratisering, siger MS-formand Søren Hougaard.
Formålet med den fælles konsultation er at sætte fokus på konflikten og det fælles ansvar, som påhviler alle aktører i det sydlige Afrika. Der skal lægges folkeligt pres på Thabo Mbeki og alle andre regeringsledere i regionen, som fortsat har holdt hånden over de tidligere befrielseshelte i Zimbabwe. Det er et fælles ansvar for en fælles fremtid, hedder det.
Søren Hougaard:
– Mellemfolkeligt Samvirkes rolle i Zimbabwe er at bidrage med støtte til civilsamfundet og de folkelige organisationer, som er de eneste, der kan sikre en ny begyndelse. Vi arbejder derfor for en samlet køreplan, som kan inddrage alle progressive kræfter i det sydlige Afrika og sikre international opbakning.
Mellemfolkeligt Samvirke sætter fokus på Zimbabwe i det næste halvandet år og man kan læse mere om Save Zimbabwe kampagnen på
www.ms.dk/sw70866.asp
Yderligere oplysninger hos:
LO, solidaritetsenheden: Jens Erik Ohrt: 35 24 61 82
Folkekirkens Nødhjælp, generalsekretær Henrik Stubkjær: 29 70 06 00
Mellemfolkeligt Samvirkes formand Søren Hougaard: 21 60 20 68
MS generalsekretær Frans Mikael Jansen: 20 28 08 44
MS pressemedarbejder Jens Jonatan Steen: 29 44 60 23, e-mail: [email protected]