Dansk tsunami-projekt rådner op i Thailand – rådgiver sagsøgt

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Et vandrensningsanlæg på den thailandske ferieø Koh Phi Phi skulle være et af Danmarks bidrag til genopbygningen efter tsunamien i december 2004.

Men indbyggerne på Koh Phi Phi kalder området et ildelugtende hul, og ifølge den danske ambassadør i Thailand, Michael Sternberg, virker anlægget ikke, skriver TV 2 online fredag.

– Vi føler det nærmest pinligt overfor beboerne på øen. Der er noget helt galt med anlægget, og vi har ikke fået det, der stod i kontrakten, siger han.

Nu har Udenrigsministeriet sagsøgt det ansvarlige rådgivningsfirma COWI.

Den danske stat er involveret i fiaskoen, da Udenrigsministeriet gennem Danida har støttet projektet. Danida gav i sin tid 7 mio. kr. til COWI, som så skulle sørge for, at vandrensningsanlægget kom op at køre.

– Der har været ting omkring anlægget, der ikke har været optimale, siger projektchef hos COWI, Henrik Brade Johansen. Han afviser imidlertid, at problemerne er COWI’s ansvar, da firmaet kun stod for opførelsen af anlægget og ikke den daglige drift.

Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) er imidlertid af en anden opfattelse.

– Det er en pinlig sag for Danmark, og det er selvfølgelig COWI, der må bære ansvaret, siger ministeren.

Læs mere på http://nyhederne.tv2.dk/politik/article.php/id-11795381.html