Danske EU-kandidater: Kommissionens klimamål ikke nok

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

I stort set samlet flok erklærer de danske spidskandidater til EU-parlamentsvalget i maj, at EU-Kommissionens klimamål er for tarvelige, og at de vil hæve standarderne for klimapolitik i EU, skriver WWF torsdag.

De danske spidskandidater til valget til Europa-Parlamentet kræver markant skrappere klimamål frem mod 2030, end Europa-Kommissionen lægger op til, skriver WWF torsdag.

– Kommissionens udspil er på alle måder utilstrækkeligt, siger Jeppe Kofod, den socialdemokratiske spidskandidat i en rundspørge foretaget af WWF Verdensnaturfonden.

– Europa-Kommissionens udspil er langt fra ambitiøst nok for at reducere klimaforandringerne og bidrage til en grøn omstilling af den europæiske økonomi, siger SF’s spidskandidat Margrete Auken.

Hun understreger, at der nærmest er tale om et business-as-usual scenarie, da EU under alle omstændigheder vil nå de mål, kommissionen har fremsat.

– Kommissionens mål er alt for lave i forhold til det, som er nødvendigt, siger Rina Ronja Kari, spidskandidat for Folkebevægelse mod EU.

Den konservative spidskandidat Bendt Bendtsen efterspørger også højere mål, end de Europa-Kommissionen har fremsat, ligesom han mener, målene skal være bindende.

– Jeg mener, at Europa har råd og pligt til at spille en førende rolle, siger Bendt Bendtsen.

De Radikales spidskandidat Morten Helveg Petersen savner også, at Kommissionen udviser mere ambition på området for vedvarende energi:

Bindende mål, tak

– Jeg ser gerne, at vi bliver endnu mere ambitiøse i forhold til den vedvarende energi. Her vil jeg arbejde for, at vi øger vores andel med mindst 30 procent – og gerne mere. Samtidig skal målsætningerne være bindende for de enkelte lande og ikke som i dag for EU som helhed, siger Morten Helveg Petersen.

Venstres spidskandidat Ulla Tørnæs fastslår, at det er i Danmarks interesse at arbejde for en ambitiøs og forpligtende fælles klima- og energipolitik i EU.

– Min vision er, at EU fortsætter sin udvikling som en grøn foregangsregion i verden, og at Danmark spiller en aktiv rolle i den udvikling. EU har et særligt ansvar for den grønne omstilling, og det skal vi leve op til, siger hun.

Dansk Folkepartis spidskandidat Morten Messerschmidt fastslår ligeledes, at han er tilfreds med, at EU viser lederskab. Men det må ikke gå for vidt, siger han.

– Jeg er nervøs for, at EUs ambitioner bliver for høje i takt med, at resten af verden ingenting gør.

Liberal Alliances spidskandidat Christina Egelund har ikke svaret på WWF Verdensnaturfondens henvendelse.

Læs WWF’s interview med spidskandidaterne her: http://www.wwf.dk/kampagner/et_gronnere_europa/wwf_s_gronne_kandidattest/