Danske fiskere hjælper tsunami-ramte fiskere i Sri Lanka

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Foreningen Levende Hav og Folkekirkens Nødhjælp samarbejder nu med fiskere i Sri Lanka (Ceylon).

2 danske fiskere, Knud Andersen og Gunnar Jacobsen fra foreningen Levende Hav, er netop vendt hjem fra Sri Lanka, hvor deres viden og ekspertise kan vise sig at blive meget værdifuld. Flodbølgen ramte tusinder af fiskere hårdt på deres levebrød, og ødelæggelserne og de menneskelige omkostninger gjorde et stort indtryk på 63-årige Knud Andersen, som har været fiskeskipper i 25 år.

– Jeg blev rystet over tv-billederne fra flodbølgen. Det deler jeg forhåbentlig med alle, som har følelserne i behold, siger han til journalist i Nødhjælpen, Peter Kargaard.

Men i modsætning til mange andre følte både han og Gunnar Jacobsen, som har haft egen fiskekutter siden 1964, at de kunne gøre en forskel.
– Vi er begge kystfiskere, så det var også kollegial medfølelse, der fik os til at sige ja, da Folkekirkens Nødhjælp spurgte, om vi ville med til Sri Lanka, siger Knud Andersen.

– Vi kunne tale med de lokale ”fisker til fisker”, vi kom ikke som forkromede udenlandske konsulenter, der ville proppe løsninger ned over hovederne på folk. Det stod hurtigt klart, at vi primært skulle tænke på bæredygtighed og arbejdspladser. Det vigtigste for os er, at fiskerne på Sri Lanka føler, at de er med i hele processen, siger Knud Andersen.

Ifølge de 2 fiskere er der nok at tage fat på: Der skal her og nu skaffes garn og grej så fiskerne igen kan forsørge deres familier. Fiskerne skal have hjælp til at forbedre deres både og udstyr og på den måde på længere sigt løfte deres indtjeningsmuligheder.

På længere sigt skal fiskeriet spredes, så det ikke som nu er så koncentreret om den helt nære kystzone. De fleste kystområder i Sri Lanka lider desuden under overfiskeri. Der bør også arbejdes på at fjerne den totale afhængighed af private fiskeopkøbere.

– Det er selvfølgelig svært for den enkelte fisker at forstå, at han bør omskoles. Men skal fiskerne løfte sig væk fra deres status som lavkaste, kræver det blandt andet større både – samt højere priser for deres fisk. Men det er alt sammen meget komplekst, pointerer Knud Andersen.

Under rundrejsen i regionerne Batticoloa og Ampara oplevede de det dilemma, at de lokale ønskede hjælp her og nu, da de erfarede, at danskerne var fagmænd, mens Knud og Gunnar selvfølgelig ikke kunne trække poser med penge op af lommen.

I stedet blev de nødt til at spørge konkret ind til de lokales behov for at kunne lægge en plan.

– Der skal arbejdes videre på at styrke fiskekooperativerne, så folk har interesse i at være med i fællesskabet. Og i stedet for at genopbygge større isværker kan man opstille mange små ismaskiner, en i hvert kooperativ. Der kan også være behov for at skaffe ordentlige kasser til opbevaring af fisk og is, så fiskeren kan holde på fangsten, hvis han ikke får en tilfredsstillende pris for den. Det er nemlig vores erfaring, at fiskehandleren udnytter enhver situation på fiskerens bekostning, siger Knud Andersen.

Levende Hav arbejder for at genoprette og bevare mangfoldigheden i havets flora og fauna. Og det er ikke første gang, foreningen har nydt godt af Knud Andersens og Gunnar Jacobsens ekspertise. De to har tidligere arbejdet blandt fattige og nødlidende fiskere, bl.a. med Danida-støttet forsøgsfiskeri ved Aralsøen i Kazakhstan.

– Før vi gik ind i Aralsø-projektet blev der ikke fisket overhovedet. Nu lever mere end 60 familier i området af fiskeri, siger Knud Andersen til journalist Peter Kargaard.

FLERE OPLYSNINGER: Programmedarbejder Kristian Lysholdt tlf. 26 15 52 48
e-mail: [email protected]

Læs mere om foreningen Levende Havs arbejde på www.levendehav.dk