Danske forskere med til at udvikle klimarobust alternativ til raps

champ_de_colza_cote-dor_bourgogne_avril_2014
Thomas Jazrawi

En blomstrende gul rapsmark er indbegrebet af dansk sommer. Men – hvis den globale opvarmning fortsætter, kan det smukke syn af en gylden mark under en blå sommerhimmel snart være et nostalgisk minde fra fortiden.

Der er nu håb forude i form af en ny robust olieafgrøde, der til forveksling ligner rapsplanten, men som kan klare klimaforandringerne.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet. 

Klimaforandringer truer vores olieafgrøder

Centerleder på Grundforskningscentret DynaMo, Københavns Universitet, Professor Barbara Ann Halkier er en af de forskere, der har arbejdet ihærdigt med at udvikle en ny olieafgrøde. Hun fortæller:

”De gængse rapsplanter kan desværre ikke klare varme og tørke særlig godt. Til vores store glæde er det lykkedes os at bruge en epokegørende bioteknologisk metode på en sennepsplante, der er en nær fætter til raps. Resultatet er en forbedret olieafgrøde, der er rustet til at klare fremtidige klimaforandringer. Den vil også kunne dyrkes i områder, der i dag er uegnede til olieafgrøder, såsom Indien, Australien og hele det vestlige Canada.”

Bitre forsvarsstoffer uegnede til dyrefoder

Sennepsplanten er rapsplantens robuste slægtning. Den ligner raps af udseende, og dens olie har de samme eftertragtede egenskaber med høje indhold af mono- og flerumættede fedtsyrer, bl.a. Omega 3 og 6, samt antioxidanter, vitaminer og lectin.

Men oven i er den langt mere hårdfør over for varme, tørke og sygdomme. Sennep er derfor en nærliggende kandidat til at afløse raps.

”Hidtil har der dog været den uovervindelige forhindring, at sennepsfrø er propfulde af de bitre forsvarsstoffer, der giver sennep sin karakteristiske smag. De medfører nemlig, at restproduktet efter presning af sennepsolie er ubrugeligt som foder til husdyr,” forklarer Barbara Ann Halkier.

I tæt samarbejde med Bayer CropScience, der er en af de helt store globale spillere inden for plantebioteknologi og forædling, har hun sammen med forskere fra DynaMo-centret lavet en original løsning på dette problem.

Fra modelplante til afgrøde

Forskerne fra DynaMo-centret har udviklet en teknologi, som kan holde de bitre forsvarsstoffer ude af sennepsfrøene, samtidigt med at resten af planten stadig kan forsvare sig mod insekter og sygdomme.

De danske forskere har vist, at teknologien virker i forsøg med modelplanter, mens Bayer CropScience har udført store markforsøg med de lovende sennepsplanter.

Postdoc Svend Roesen Madsen fra DynaMo-centret og delt førsteforfatter på artiklen i Nature Biotechnology sammenfatter:

”Markforsøgene har vist, at vi allerede er kommet meget langt. Jeg gætter på, at vi er mere end tre fjerdedele af vejen hen mod at have fremstillet en hårdfør olieafgrøde, der vil være kommercielt attraktiv for landmændene. Det er en utrolig succes!”

Mangeårig jagt på alternativ til raps

Forskere og frøforædlere har i mange år forsøgt at finde et alternativ til rapsplanten. Raps er en af vores vigtigste kilder til planteolie, biodiesel og protein til dyrefoder.

Raps kan dog kun dyrkes i relativt kølige og fugtige klimaer som f.eks. på vores breddegrader, og hvert år mister landbruget en betragtelig del af udbyttet, fordi rapsplanten er sårbar over for sygdomsangreb.

”I 1970-erne fandt en polsk landmand ved et tilfælde en rapsplante med så lave mængder af det bitre forsvarsstof i frøene, at raps med et blev en udbytterig afgrøde,” fortæller artiklens anden førsteforfatter lektor Hussam H. Nour-Eldin, der også kommer fra DynaMo-centret på Københavns Universitet. Han fortsætter:

”Siden da har landmænd og forskere ledt og eksperimenteret for at frembringe en lignende variant af sennepsplanten. Vi er stolte over, at det er os, det er lykkedes for.”

De næste år vil forskerne fra Københavns Universitet og Bayer CropScience bruge på at få indholdet af forsvarsstofferne i sennepsplantens frø endnu længere ned.

De regner med, at de vil have en olieproducerende sennepsplante, hvis frø ikke længere smager af sennep, klar inden for de næste 2-3 år.