Danske forskere: Sådan reddes verdens sjældneste delfiner

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Enestående danske undervandsoptagelser af lyd kan bidrage til at redde den blinde Ganges-delfin og Irrawaddy-delfinen fra undergang – deres særlige klik kan bruges til at udpege floddelfinernes vigtigste leveområder, skriver Berlingske fredag.

Zoofysiologer fra Aarhus universitet har optaget lyde fra de to ekstremt sjældne delfinarter i Sundarbans mangrovesumpene i det sydlige Bangladesh og kørt dem gennem et computerprogram, som Frants Havmand Jensen har udviklet til at analysere ekko-lokaliseringslyde – se også http://en.wikipedia.org/wiki/Sundarbans_National_Park

Han er Ph.D.-studerende på universitetet og udførte undersøgelsen, som nu er publiceret i det internationale videnskabelige tidsskrift PLOS ONE – se http://www.plosone.org/article/info:doi/10.1371/journal.pone.0059284

“De to tandhvalers klik adskiller sig fra hinanden, så vi kan skelne dem på lyden. Det kan vi bruge til at udpege de levesteder, som er særligt vigtige at bevare, siger han til Berlingske.

Der er under 1.000 Ganges-delfiner tilbage og deres leveområder bliver bestandigt begrænset af den voksende menneskelige aktivitet. Hvis ikke der sættes ind, anslås arten at være væk om få årtier.

Floddelfinerne konkurrerer om føden med den fattige befolkning, som fisker ulovligt i nationalparkerne. De danske forskere kan bistå med at udpege de områder, som er særligt vigtige for delfinerne, så myndighederne kan koncentrere indsatsen dér.