Læger på Herlev Hospital forsker i en ny metode, der giver håb om at redde tusindvis af kvinder i u-lande fra at bukke under. Forskerne undersøger, om et bestemt protein kan begrænse de voldsomme blødninger i forbindelse med fødsel, som mange kvinder verden over dør af hvert år.
Ifølge forskerne er der store perspektiver i netop denne behandling, da det bl.a. kan begrænse behovet for krævende blodtransfusioner, skriver Herlev Hospital på sit website mandag.
På verdensplan dør 125.000 kvinder årligt af blødninger opstået efter fødsel.
Forskningsprojektet forankret på Anæstesiologisk Afdeling på Herlev Hospital undersøger en ny type behandling, der består i at give proteinet fibrinogen, som findes naturligt i vores blod, og som er afgørende for blodets evne til at størkne.
“Man ved ikke præcist, hvorfor nogle kvinder bløder lidt efter en fødsel, mens andre bløder 20 liter”, siger Hellen Edwards, som er projektansvarlig og læge på Anæstesiologisk Afdeling på Herlev Hospital.
“Men studier tyder på, at niveauet af fibrinogen i blodet før blødningerne er direkte relateret til blødningens udvikling. Jo lavere fibrinogen-niveauet er, desto større er risikoen for, at kvinden får en svær blødning”, uddyber hun.
“I projektet giver vi fibrinogen til fødende, der bløder over en liter. Teorien er, at hvis vi kan booste mængden af fibrinogen i starten af blødningen, så kan vi måske forebygge de voldsomme blødninger og reducere behovet for blodtransfusion, siger Edwards og fortæller, at halvdelen af patienterne i projektet får placebo, som er saltvand.
Stort potentiale i u-lande
Hvis forsøget viser, at fibrinogen kan reducere blodtab og dermed behovet for blodtransfusioner, har det store perspektiver. Ikke mindst i verdens u-lande, hvor dødeligheden hos fødende er størst.
“1/3 af de kvinder, der dør i forbindelse med fødsel i u-landene, gør det som følge af en blødning, der ikke bremses. De har ikke mulighed for at give store blodtransfusioner, fordi blod skal opbevares i køleskab og har relativ kort holdbarhed”, anfører Hellen Edwards og fortsætter:
“Fibrinogen er et tørstof, som skal blandes op, og det har lang holdbarhed ved stuetemperatur, så det er meget nemmere at opbevare. Potentielt set giver det mulighed for at behandle mange flere”.
Mangler stadig patienter
Forskningsprojektet indsamler data fra fødeafdelinger på Herlev Hospital, Rigshospitalet, Hvidovre Hospital og Hillerød Hospital, hvor alle gravide bliver informeret om projektet, som indtil videre omfatter 228 patienter.
Målet er at nå 245 patienter i alt, før dataindsamlingen afsluttes til sommer.
“Vi søger stadig de sidste patienter. Det er en omfattende proces, fordi kvinderne skal informeres i god tid, så de kender til forsøget, hvis det skulle blive aktuelt at være med”, siger Hellen Edwards og lægger til:
“I det øjeblik de skal inkluderes i forsøget, går det ret hurtigt, for de skal have blødt en liter, før de kan være med. Og det kan jo være en ret alvorlig situation”.
Forskergruppen håber at fremlægge de første resultater ved konferencen The international Symposium on Critical Bleeding (ISCB), som holdes i København i september 2013.
“Vi kender ikke resultaterne endnu, men når vi har fået de sidste patienter med, skal vi i gang med at taste data ind og analysere”, slutter Hellen Edwards.
Link til forskningsprojektets hjemmeside: http://www.fib-pph.dk
Yderligere oplysninger kan fås via:
Karen Albertsen, kommunikationsrådgiver
Tlf: 22 35 05 63