For første gang nogen sinde i Danmark mødes kinesiske og danske kommuner og regioner til topmøde i Aarhus 20. – 22. november. Målet er at styrke og videreudvikle det fælles samarbejde om tre af verdens store udfordringer – grønne løsninger, sundhed og ældrepleje samt landbrug og fødevarer.
For danske virksomheder er konferencen med til at åbne døren til det kinesiske marked, skriver Aarhus Kommune på sin hjemmeside.
China Denmark Regions and Cities Forum 2018 omfatter i alt 270 deltagere, som over tre dage vil deltage i hovedkonferencen på Aarhus Rådhus, i workshops og i sitevisits rundt om hos danske virksomheder, kommuner, regioner, og institutioner.
En af hovedtalerne er miljø- og førvareminister Jakob Ellemann-Jensen:
”Når en milliard kinesere hopper, så skælver jorden. Derfor har det enorm betydning, hvad Kina gør på miljø- og fødevaredagsordenen. Det er derfor en unik chance, hvis vi som Danmark kan påvirke kinesiske lokale aktører til at agere mere bæredygtigt, og hvis danske løsninger og produkter på miljø- og fødevareområdet kan komme til at spille en rolle i den kinesiske udvikling,” siger Jakob Ellemann-Jensen.
Topmødets værter er Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard og regionsrådsformand Anders Kühnau, Region Midtjylland. Aarhus Kommune var en af de danske pionerkommunerne, da man i 1984 indgik samarbejde med millionbyen Harbin, og siden er ca. 30 kommuner og regioner kommet til, og der er over årene opnået mange gode resultater til gavn for både danske og kinesiske partnere.
Således har Viborg Kommune i de seneste år været meget involveret i plejesektoren sammen med arkitekter og boligselskaber, og Region Midtjylland har i mange år arbejdet i sundheds- og rehabiliteringssektoren sammen med bl.a. VIA University College og virksomheder i denne branche.
Borgmester i Aarhus, Jacob Bundsgaard, siger: ”I årevis har Danmark og Kina arbejdet godt sammen om grønne løsninger, sundhed og ældrepleje samt landbrug og fødevarer. Men vi og virksomhederne kan få et tættere samarbejde med Kina og få mere ud af vores bestræbelser. Helt afgørende er det derfor, at danske kommuner og regioner udfylder rollen som dem, der åbner døre og understøtte markedsadgang for virksomheder og videninstitutioner i Kina.”
Blandt deltagerne i konferencen er politikere, embedsmænd, virksomhedsledere og repræsentanter for videninstitutioner og organisationer med fokus på samarbejde med Kina.
Besøget fra Kina markerer også 15 års samarbejde mellem millionbyen Shanghai og først Aarhus Amt og i dag Region Midtjylland. Alene de seneste fem år har der været flere end 40 delegationsbesøg mellem Shanghai og repræsentanter fra offentlige og private partnere i Midtjylland. Dette formelle netværk har stor betydning for udvikling i den midtjyske region, mener regionsrådsformand Anders Kühnau:
”Den kontakt, vi som region holder ved lige med Shanghai, skal sikre en åben dør for vores samarbejdspartnere. Helt aktuelt er 13 midtjyske innovationsprojekter i gang med at forsøge at afsætte deres produkter i Kina. De bedste hospitaler i Shanghai står på spring for at lære fra vores hospitaler, og vi har som myndighed lavet et forarbejde, der sikrer, at VIA University College nu sælger sundhedsuddannelser i et stort distrikt i Shanghai. Alt det udbreder kendskabet til Danmark, og samtidig kan vores region lære en hel masse af kineserne, som har sat sig i front indenfor teknologier som kunstig intelligens og elektriske transportformer.”
En af de danske virksomheder, som er i fokus på konferencen, er Grundfos. Humphrey Lau, Group Senior Vice President & Regional Managing Director, siger: ”Grundfos har gennem de seneste mange år udbygget engagementet i Kina, og for os er det vigtigt at være i tæt dialog med danske og kinesiske myndigheder ift. energieffektive og bæredygtige løsninger, fx inden for vandområdet. Konferencen i Aarhus er en kærkommen anledning til at intensivere denne dialog og skabe nye kontakter.”