Danske penge, så u-landene kan komme med til København i december

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Med en ekstra bevilling på 9,5 millioner kr. bliver Danmark den største bidragsyder til FNs Klimakonventions deltagerfond i processen frem mod FNs klimatopmøde i København til december (COP15).

Bevillingen er en afgørende årsag til, at man vil kunne sikre udviklingslandenes tilstedeværelse i et hidtil uset omfang, skriver udenrigsministeriet i en pressmelding fredag.

Ministeriet ydede også i 2008 et ekstra bidrag til fonden på 9,5 mio. kr. Klimasekretariatet for FNs Klimakonvention (UNFCCCs) deltagerfond støtter udviklingslandenes deltagelse i klimaforhandlingerne.

Ifølge UNFCCC vil deltagerfonden til COP15 kunne tilbyde deltagelse til 2 delegerede fra hvert u-land plus en tredje delegeret fra de mindst udviklede lande (de allerfattigste nationer) samt en stribe små østater.

Til de forberedende klimamøder, der holdes op til COP15, forventes fonden at yde støtte til 2 deltagere fra hvert udviklingsland.

Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) siger: – FNs Klimapanel har gentagne gange understreget, at følgerne af klimaforandringerne vil ramme de fattigste lande hårdest. For at nå til enighed om en ambitiøs aftale i København til december, er det helt afgørende, at udviklingslandene er stærkt repræsenteret.

Yderligere oplysninger hos Birgitte Markussen, Kontoret for Miljø, Energi og Klima, telefon 33 92 19 16