Danske politikere til Irak

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

En gruppe medlemmer af Folketinget rejser i denne uge på en flere dage lang tur til Irak. Turen er i flere omgange blev aflyst og udskudt, fordi Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) har vurderet, at risikoen var for høj, skriver Politiken tirsdag.

Derfor har Udenrigspolitisk Nævn og Forsvarsudvalget denne gang direkte frabedt sig en anbefaling fra Forsvarets Efterretningstjeneste, så når politikerne i dag modtager en sidste risikovurdering, vil der ikke være nogen konkret anbefaling i bunden af brevet.

– Det har utrolig stor betydning for de danske soldater, at de politiske beslutningstagere tilkendegiver respekt og opbakning til det, de laver, siger formanden for Udenrigspolitisk Nævn, Jens Hald Madsen (V).

– Selvfølgelig er det mere farligt end at besøge Jyske Dragonregiment i Holstebro, men når vi har besluttet at sende 500 mand derned, er det rimeligt, at vi også kommer og ser med vore egne øjne, hvordan det går, siger formanden for Forsvarsudvalget, Helge Adam Møller (K) til Politikens Jakob Nielsen.

Fhv. udenrigsminister Niels Helveg Petersen (R) tager ikke med og betegner turen som “ret vanvittig”. 2 socialdemokratiske politikere planlægger at rejse med, nemlig udenrigsordfører Jeppe Kofod og medlem af Forsvarsudvalget Jan Trøjborg.

– Vi har et ansvar for, at de danske soldater er dernede. Derfor er det relevant at tage ned og se, om de kan foretage sig andet end at beskytte sig selv, siger Jan Trøjborg til Politiken.

De danske politikere rejser til Kuwait torsdag aften og kører fredag i mandskabsvogne ind i Irak til den danske militærbase, Camp Eden. Lørdag kører de videre til millionbyen Basra.

Besøget vil være det første af danske politikere i Irak, siden Danmark i marts besluttede at være én af de 4 magter, der aktivt deltog i krigen mod Saddam Hussein. Krigsdeltagelsen blev vedtaget med et smalt flertal i Folketinget, men i dag bakker både Socialdemokratiet og de radikale op om en dansk indsats i Irak.