Danske tøjfirmaer siger nej til åbenhed i Bangladesh

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Sammenstyrtningen af en fabrik i Bangladesh og henved 400 dødsofre udløser nu et opgør mellem den danske regering og store virksomheder som Jysk og Bestseller, der mener regeringen vil “presse et formålsløst og urimeligt krav ned over erhvervslivet”, skriver Berlingske lørdag.

Reaktionen kommer efter, at handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr (SF) har anmodet dem om frivilligt at offentliggøre fulde lister over deres tusindvis af leverandører i fattige lande som Bangladesh.

Den svenske tøjgigant H&M valgte for en måned siden at offentliggøre lister over sine leverandører for at give indsigt i de produktionsforhold i tekstilindustrien, som længe har været gemt væk for offentligheden.

Amerikanske Walt Disney Company har taget konsekvensen af omfattende problemer i tekstilindustrien i Bangladesh og meddelt, at koncernen ikke længere vil få sit tøj produceret dér.

Men både Jysk eller Bestseller vil blive i Bangladesh og ønsker ikke, at offentligheden skal kende til, hvem de handler med i landet.

“Vi ønsker ikke at oplyse navne på vore leverandører af konkurrence-mæssige hensyn”, siger Mogens Werge, kommuni-kationsdirektør hos Bestseller, til Berlingske.

“Vi tror ganske enkelt ikke, at det øger sikkerheden, hvis vi offentliggør navne på vore leverandører”, supplerer Jonas Schrøder, kommunikationschef hos Jysk.

Danske Texman, der fik produceret skjorter på den nu sammenstyrtede fabrik til bl.a. Tøjeksperten, siger det samme.

Både den tidligere og nuværende regering har ønsket at markedsføre danske foretagender som virksomheder med særligt høje etiske standarder, og Pia Olsen Dyhr ser åbne leverandørlister som et udtryk for ansvarlighed.

Se også telegrammet
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/03-05-13/ministre-til-dansk-tekstilbranche-tag-nu-ansvar-i