Dansker finder ukendt maya-tempelby i Guatemala

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Sammen med amerikanske arkæologer har den danske mayajæger Christian Christensen på sin seneste ekspedition i Guatemala fundet en hidtil ukendt tempelby, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten lørdag.

Ifølge en af USAs førende mayaeksperter, professor i arkæologi James Brady fra California State University, der deltog i turen, gjorde holdet unikke fund, der kaster nyt lys over den sagnomspundne mayakultur, som skabte så prægtige mindesmærker for 1000-3000 år siden og derefter forsvandt på mystisk vis.

Fundet blev gjort i den nordøstguatemalanske provins Petén. -Tempelbyen og hulerne under den udgør et vigtigt fund, da de giver os viden om træk ved mayaernes levevis, man hidtil har troet først forekom 500 år senere, siger James Brady.

Mayakulturen eksisterede i omkring 3500 år fra ca. 2000 før vor tidsregning til omkring 1500 år efter. Den inddeles i flere perioder, og den dansk-amerikanske ekspeditions fund stammer fra den præklassiske periode mellem 250 før vor tidsregning til 300 efter.

– Vi fandt en cirka 2000 år gammel tempelby i et område med mange naturlige høje, som mayaerne under stort besvær havde formet som pyramider. På toppen har de bygget templer, som stadig står der. I de stejle bakker er der bygget kunstige grotter og gravkamre, og det er interessant, siger Christian Christensen til Jyllands-Posten.