Folkekirkens Nødhjælps regionale repræsentant glæder sig over de forandringer og den åbenhed, der gør det lettere at bistå landets fattige befolkning på meningsfuld vis og har store forventninger til de forestående suppleringsvalg.
Af Lisbeth Engbo
For et år siden sad hun i husarrest. I dag fører Burmas oppositionsleder, Nobelprismodtageren Aung San Suu Kyi, valgkampagne og har netop optrådt på nationalt TV.
“Det er helt fantastisk, hvad der sker i det her land lige nu. Forandringer og åbenhed går hånd i hånd. Pludselig kan man tale åbent om emner, som det tidligere var umuligt at diskutere”, siger Folkekirkens Nødhjælps regionale repræsentant i Thailand-Burma, Jonas Nøddekær.
Han befinder sig lige nu i Burmas tidligere hovedstad, Yangon, der er hovedsæde for forretningsliv, organisationer og medier.
Medier i vigtig rolle
“Alle de forandringer, der er sket, var der ingen, der have forudset. Ind imellem går det så stærkt med indførelsen af ny lovgivning, at befolk-ningen og civilsamfundet har svært ved at følge med. For man vil jo også gerne have, at det bliver gjort ordentligt,” forklarer Jonas Nøddekær.
Han fremhæver mediernes nye rolle som civilsamfundets talerør, der tør bringe de historier og den kritik, som organisationerne endnu har svært ved at gå til myndighederne med.
F.eks. har mediekritik fået bremset planerne om at bygge et kulkraft-værk, der ville blive verdens tredjestørste og udgøre en trussel for miljøet. Og et stort dæmningsprojekt er ligeledes stoppet indtil videre.
Forventer frit og fair valg
Hvad angår suppleringsvalget til parlamentet er det Aung San Suu Kyi og hendes parti, NLD, der dominerer valgkampen, i hvert fald i Yangon.
Jonas Nøddekær har store forventninger til, at valget bliver frit og fair.
“Regeringen har brug for, at valget går godt. De store donorlande har lokket med øget bistand og ophævelse af sanktioner, hvis valget bliver en succes. Så der er meget på spil for regeringen. Men det vil da være et kraftigt signal, hvis NLD vinder samtlige pladser”, anfører Jonas Nøddekær.
De nye tider påvirker også Nødhjælpens arbejde i positiv retning.
“Det er blevet nemmere for os at udføre vores arbejde med at hjælpe fattige og trængte befolkningsgrupper”, fortæller Nøddekær.
“Vi begynder lige så langsomt at kunne stille krav til myndighederne om, at forandringerne på national plan bliver kombineret med forbedringer for den fattige landbefolkning. Eksempelvis lønninger til lærerne på landsbyskolerne, der ellers i stor grad har været betalt ud af befolkningens egne lommer”, uddyber han.
Men selv om der blæser nye vinde i landet, er der et stykke vej til, at landet kan kalde sig et egentligt demokrati.
Eksempelvis tilhører 25 procent af pladserne i parlamentet stadig hæren, som selv udpeger sine repræsentanter.
—————-
Lisbeth Engbo er pressechef i Folkekirkens Nødhjælp. Artiklen er stillet til rådighed for U-landsnyt.dk