Som en del af sidste uges medieaftale har et bredt flertal i Folketinget afsat to millioner kr. årligt til at få lavet en uafhængig medierapport, der skal sætte kvaliteten af danske medier til debat, skrev Kristeligt Dagblad i lørdags.
“Ideen er at få et bedre grundlag for at diskutere den kvalitetsmæssige udvikling i medier og i journalistikken i Danmark. Medierne har enorm betydning i demokratiet og som kritisk blik på samfundet”, siger Socialdemokraternes medieordfører, Mogens Jensen, der står bag ideen, til Kristeligt Dagblad.
Mogens Jensen forklarer, at et redaktionspanel under Kulturstyrelsen skal udpege eksperter og forskere, der skal se på et tema, såsom mediernes etiske vurderinger, og at temaerne ikke bliver politisk fastlagt.
Medierapporten er inspireret af lignende statsfinansierede evalueringer i lande som Holland, Sverige og USA. Sidstnævnte har den såkaldte State of the News Media, nyhedsmediernes tilstand, der kaster lys over medieforskning, tendenser og data om de store journalistiske områder i landet.
Den danske pendant skal på lignende vis samle viden om udvik-lingen i medierne samt aktuel forskning og tage temperaturen på f.eks. journalistisk etik.
Med andre ord: Er journalistikken, der laves på TV, i aviser, i radio og på nettet alsidig, objektiv og etisk korrekt?
Medieforsker og leder af journalistuddannelsen på RUC Mark Blach-Ørsten hilser projektet velkomment:
“Det er en god ide. Den type rapporter kan løbende og hurtigt kaste lys over mediernes udvikling og inspirere os forskere. F.eks. sker der en enorm udvikling i, hvor brugerne finder deres nyheder”, siger han til Kristeligt Dagblad.